Discuții directe între SUA și Iran – Negocierea unui nou acord nuclear

Săptămâna trecută, președintele american, Donald Trump, a anunțat că au avut loc discuții directe cu Iranul, în contextul unei creșteri a tensiunilor dintre cele două țări. Anunțul a venit în urma unei serii de acțiuni care au sugerat o escaladare a conflictului, inclusiv transferul de bombardiere invizibile de către Pentagon pe insula Diego Garcia din Oceanul Indian.
Un nou acord nuclear cu Iranul
Trump a exprimat dorința de a încheia un nou acord nuclear cu Iranul, după ce a amenințat Iranul cu „consecințe” în cazul în care refuză să coopereze. Acesta a declarat că este dispus să intermedieze negocierile între Israel și Turcia, dar și că va lansa discuții directe cu Iranul pentru limitarea programului nuclear pentru a nu produce arme atomice cu care ar putea lovi aliați ai SUA, precum Israel.
„Avem discuții directe cu Iranul, acestea deja au început. Vor continua și sâmbătă. Vom avea o reuniune foarte mare și vom vedea ce se poate întâmpla. Cred că toată lumea este de acord că încheierea unui acord ar fi preferabilă”, a spus președintele.
Relațiile SUA-Iran din timpul administrațiilor Trump și Biden
Pe durata administrației Trump, relațiile dintre SUA și Iran au fost tensionate și în primul mandat prezidențial. În 2018, Trump a decis retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul de la Viena- „The Joint Comprehensive Plan of Action” (adoptat din 2015), prin care Iranul era scutit de sancțiuni și putea să-și desfășoare programul nuclear în scop pașnic în acord cu China, Franța, Rusia, Regatul Unit, SUA, Germania și Uniunea Europeană.
În timpul administrației Biden, secretarul de stat, Antony Blinken, a spus Senatului că dorește un acord nuclear „mai îndelungat și mai întărit” cu Iranul. În ianuarie 2021, Iranul a cerut în mod repetat administrației Biden să ridice unele sancțiuni, deoarece țara era devastată de pandemia de COVID-19. Sancțiunile financiare impuse de administrația Trump au avut un efect negativ asupra economiilor regionale, inclusiv asupra Indiei care nu avea acces la bunuri iraniene necesare pentru supraviețuirea economică.
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨