Delegație ucraineană la Washington: discuții despre accesul SUA la resursele minerale ale Ucrainei

Data actualizării: 7 aprilie 2025

O delegație ucraineană se pregătește să discute la Washington un nou proiect de acord care ar oferi SUA acces la resursele minerale ale Ucrainei, a declarat ministrul Economiei, Iulia Sviridenko. Delegația va include reprezentanți ai mai multor ministere din Ucraina, inclusiv Economie, Afaceri Externe, Justiție și Finanțe.

Resurse minerale strategice

Ucraina deține zăcăminte semnificative de peste 20 de minerale pe care SUA le consideră critice din punct de vedere strategic, inclusiv titan, litiu și uraniu. Acestea sunt esențiale pentru multe industrii, de la aviație și tehnologia bateriilor, până la energia nucleară.

În februarie, cele două părți se pregăteau să semneze un acord-cadru, dar planul a fost amânat după o întâlnire între președintele american, Donald Trump, vicepreședintele JD Vance și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.


Propunere controversată

După săptămâni de tăcere, Statele Unite au trimis Ucrainei o nouă propunere, care merge mai departe decât cadrul inițial. Aceasta a fost dezvăluită în presă de parlamentarii ucraineni și a fost criticată ca fiind o încercare de a lipsi Ucraina de controlul asupra propriilor resurse naturale și infrastructură.

„Noua propunere de acord înaintată de SUA arată că intenția de a crea un fond sau de a investi în comun rămâne”, a declarat Sviridenko.

Funcționarii ucraineni au fost precauți în a comenta conținutul propunerii, subliniind că în prezent reflectă doar poziția uneia dintre părți. O nouă etapă în relațiile cu Statele Unite este acum necesară, una care necesită expertiză în mai multe domenii, a adăugat Sviridenko.

O versiune anterioară a acordului-cadru prezenta planurile pentru un fond de investiții deținut și gestionat în comun de Statele Unite și Ucraina, menit să sprijine reconstrucția economiei ucrainene. Veniturile din resursele naturale urmau să intre în fond și să fie folosite pentru reconstrucția țării, nu că proprietatea sau controlul acestor resurse vor fi transferate Statelor Unite.

În timp ce propunerea inițială se concentra în primul rând pe intenția de a înființa fondul, Sviridenko a spus că cea mai recentă versiune prezintă modul în care consilierii americani își imaginează structura și funcționarea. Rămâne neclar ce rol va juca Ucraina în gestionarea fondului în cadrul proiectului nou propus de SUA.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨