Razboiul din Fasia Gaza continua, cu peste 400 de militari israelieni morti si mii de raniti

Data actualizării: 7 aprilie 2025

Conflictul din Fâșia Gaza a lasat in urma un bilant sumbru. Aproximativ 16.500 de soldați israelieni au avut nevoie de tratament pentru răni fizice sau traume psihice, potrivit datelor furnizate de Ministerul israelian al Apărării. Mai mult de 400 de soldați israelieni au murit în acest război, alți circa 9.200 au fost răniți și aproximativ 7.300 au necesitat asistență psihologică.

Depresia și panica, tot mai răspândite

Stresul post-traumatic, atacurile de panică și depresia sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă militarii. Limur Luria, șeful departamentului de reabilitare din Ministerul israelian al Apărării, a subliniat creșterea numărului de cazuri de afecțiuni psihice în rândul militarilor.

„Armata israeliană a creat o linie telefonică specială destinată atât militarilor care suferă de traume psihologice în urma războiului cât și familiilor acestora, obiectivul fiind mai ales prevenirea sinuciderilor.”

Conflictul a luat amploare după atacul Hamas din 7 octombrie 2023, soldat cu moartea a 1.210 de persoane de partea israeliană. În urma ofensivei IDF, cel puțin 50.000 de persoane au murit și peste 111.000 au fost rănite în Fâșia Gaza, majoritatea civili palestinieni, femei și copii.


Armistițiul, rupt de Israel

Un armistițiu încheiat cu Hamas a fost rupt de Israel la jumătatea lunii martie, când armata a reluat bombardamentele asupra Fâșiei Gaza. În timpul primei etape a acordului de armistițiu, care a expirat pe 1 martie, Hamas a predat Israelului 33 de ostatici, inclusiv 8 decedați. Israelul a eliberat aproximativ 1.800 de deținuți palestinieni, dar de atunci negocierile s-au blocat.

Hamas a cerut trecerea la a doua fază a acordului convenit, care include o încetare permanentă a focului, retragerea israeliană din Fâșia Gaza, redeschiderea punctelor de trecere pentru ajutoarele umanitare și eliberarea ostaticilor rămași. Cu toate acestea, Israelul a cerut o prelungire a primei faze a acordului până la jumătatea lunii aprilie și a condiționat trecerea la faza a doua a înțelegerii de eliberarea mai întâi a tuturor celorlalți 59 de ostatici deținuți de Hamas și dezarmarea grupării palestiniene.

Noul președintele american Donald Trump a propus un plan prin care SUA să preia controlul asupra Fâșiei Gaza și populația palestiniană să fie expulzată din acest teritoriu, plan descris de ONU drept „curățare etnică” și respins de mai multe țări occidentale și arabe, inclusiv Egipt și Iordania.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨