John Jacob Astor, primul milionar american si fondatorul unui imperiu financiar

În urmă cu peste 200 de ani, a început povestea unui imperiu financiar care a fost fondat de un simplu imigrant german. Acesta a devenit primul milionar american în secolul al XIX-lea și a pus bazele unei dinastii care a continuat să se dezvolte și să se extindă timp de mai multe generații.
John Jacob Astor, un imigrant cu viziune
John Jacob Astor, un imigrant din Germania, a ajuns în America la vârsta de 20 de ani. Într-un timp relativ scurt, a reușit să dețină monopolul comerțului cu blănuri și să rămână în istorie drept primul milionar american. La începutul afacerii sale, în 6 aprilie, erau aproape 2.990 de miliardari în dolari la nivel mondial, din care 888 erau originari din SUA.
Drumul spre succes
John Jacob Astor a părăsit școala la vârsta de 14 ani și a lucrat cu tatăl său timp de doi ani, înainte de a-și căuta drumul spre succes în străinătate. În 1779, la vârsta de 16 ani, s-a alăturat fratelui său la Londra, unde lucrau pentru un producător de flaut și pian. Însă, visul lui Astor era să-și facă avere în Lumea Nouă.
Înarmat cu o educație solidă și un simț aparent înnăscut pentru afaceri, a învățat limba engleză, și-a anglicizat numele în „John Jacob” și și-a economisit salariile până când și-a permis trecerea în America. Întâlnirea cu un coleg de călătorie german care avea experiență în achiziționarea de blănuri de la indigeni, l-a inspirat să-și încerce norocul în industria blănurilor.
John Jacob Astor a ajuns în sfârșit în New York în martie 1784. În anul următor s-a căsătorit cu Sarah Todd, iar cuplul a avut opt copii împreună. Astor și-a îndreptat curând atenția către comerțul cu blănuri, stabilind relații de afaceri profitabile care l-au determinat să creeze o vastă rețea comercială în toată țara. Cumpărând piei brute de la indigeni și revânzându-le cu profit, John a avut în cele din urmă atât de mult succes încât a putut să-și deschidă propriul magazin de blănuri.
Cu toate acestea, în ciuda apetitului de distracție, măcelarul gălăgios a fost serios când a venit vorba de viitorul fiului său și a reușit să strângă banii pentru a-l trimite pe tânărul Johann la școală. – Yahoo Finance
În 6 aprilie 1808, John Jacob Astor a pus bazele Companiei americane de blănuri, devenind jucătorul dominant în comerțul cu blănuri din America de Nord. Înainte de moartea sa, John Jacob Astor a lăsat o moștenire de 400.000 de dolari pentru înființarea unei biblioteci publice, Biblioteca Astor din New York. Acesta a fost un om de afaceri de succes, dar și un filantrop.
Unul dintre cei mai celebri urmași ai săi, John Jacob Astor IV, a fost unul dintre cei mai bogați oameni din lume când a murit în naufragiul Titanicului. Viața lui John Jacob Astor IV a fost marcată de inovații uimitoare și bogăție, dar și de scandal. Soția lui Astor, care era însărcinată la bordul Titanicului, a supraviețuit.
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨