Artefacte antice de valoare inestimabilă descoperite în podul unei case din Italia

Noii proprietari ai unei case situate în Bolzano, regiunea alpină a Italiei, au avut parte de o surpriză de proporții. În podul locuinței lor, aceștia au descoperit nu mai puțin de 8 artefacte antice, cu o valoare istorică și culturală de-a dreptul inestimabilă. Artefactele datează din epocile Villanova și Etruscă, perioadă în care orașul Roma nu își făcuse încă apariția.
Comorile ascunse în pod
Printre obiectele descoperite se numără diverse vaze, potire și oenochoe (un tip de amforă antică) realizate din bucchero, o ceramică neagră, decorată cu motivuri în relief. Acestea au fost datate între secolele XI-VI î.Hr. Printre cele mai remarcabile piese se numără o vază biconică, adesea folosită ca urnă funerară, un potir etrusc și un oinochoe cu trei lobi.
„Artefactele proveneau din săpături clandestine efectuate în regiunea Lazio, în Italia, la sute de kilometri în sud de Bolzano, în anii 1980.”
Proveniența artefactelor
Imediat după descoperire, proprietarii au anunțat autoritățile. Urmează acum un proces de autentificare a pieselor și punerea acestora sub sechestru. Conform legilor italiene, în astfel de cazuri, este de datoria proprietarului să demonstreze că artefactul antic este de fapt proprietatea sa. În caz contrar, se presupune că bunurile arheologice provenite de pe teritoriul italian aparțin bunurilor culturale ale statului.
Investigațiile au dezvăluit că artefactele au fost sustrase din regiunea Lazio, în urma unor săpături clandestine efectuate în anii 1980. Pe lângă cele opt descoperiri originale, autoritățile au identificat și patru reproduceri moderne ale pieselor antice.
Bucchero, materialul din care sunt realizate cele 8 artefacte, este cunoscut ca „ceramica neagră” a etruscilor. Aceasta era un simbol al statutului social și imita adesea formele metalice, fiind realizată printr-o tehnică specială de ardere, la peste 1000 de grade.
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨