Rubio la Bruxelles: Trump angajat fata de NATO cu conditia asumarii de catre Europa a apararii proprii

Data actualizării: 3 aprilie 2025

Secretarul de stat Marco Rubio a sosit joi la sediul NATO pentru a oferi asigurări omologilor săi europeni, dar și un avertisment. Președintele Donald Trump rămâne angajat față de NATO, dar numai dacă aceasta devine o alianță diferită în care Europa își asumă sarcina propriei apărări în timp ce America se concentrează în altă parte.

Trump nu se opune NATO

Vorbit alături de secretarul general NATO Mark Rutte, Rubio a declarat că Donald Trump, care a criticat mult timp alianța militară și a sugerat că Statele Unite ar putea să nu vină în apărarea aliaților din tratat, nu se opune NATO. „El este împotriva unui NATO care nu are capacitățile de care are nevoie pentru a-și îndeplini obligațiile pe care tratatul le impune fiecărui stat membru”, a declarat Rubio, făcând referire la cererea lui Trump ca membrii alianței să ajungă la capacitatea de a se apăra singuri.

Trump cere cheltuieli militare mai mari

Trump a cerut ca aliații din NATO să crească cheltuielile militare la 5% din Produsul Intern Brut, ceea ce ar necesita un salt transformațional pentru majoritatea națiunilor europene și este cu mult peste ceea ce cheltuiesc Statele Unite însele, conform Washington Post. „Este ceva greu de acceptat, dar este ceva fundamental și care trebuie spus acum”, a spus el. Rubio a efectuat prima sa vizită la NATO în calitate de secretar de Stat, în timp ce principalele puteri militare ale Europei efectuează evaluări discrete, dar urgente ale modului în care ar putea înlocui responsabilitățile SUA în cadrul NATO și ar putea preveni o retragere americană bruscă.


Fost ambasador al SUA la NATO: Întâlnirea de joi, un moment dificil pentru Rubio Oficialii europeni speră să îl poată convinge pe Rubio pentru a menține cel mai puternic membru al alianței angajat, asigurându-se că orice retragere militară americană din Europa are loc într-un termen care să le permită să crească cheltuielile de apărare și achizițiile de arme, au declarat cinci diplomați europeni și NATO familiarizați cu discuțiile.

Un diplomat european a declarat că mulți consideră că Rubio are o viziune mai empatică asupra relației transatlantice, sau cel puțin una mai puțin alimentată de disprețul pe care l-au arătat alți membri ai echipei de securitate națională a lui Trump. Dar, a recunoscut diplomatul, este greu de știut cât de multă influență are Rubio asupra președintelui.

„Trebuie să fie atent să nu spună nimic, fie public, fie în privat, care să fie divulgat și care să contrazică în vreun fel mesajul principal al președintelui”, a spus Daalder.

Rubio, a prezis el, va „încerca să meargă pe această linie foarte fină” de a respecta politica Administrației în timp ce „are în mod clar o viziune mai tradițională”.

Europa ar avea nevoie de cel puțin cinci până la zece ani pentru a înlocui capacitățile SUA Rupturile tot mai mari cu Washingtonul au accelerat discuțiile, la care participă Franța, Marea Britanie, Germania și alții, privind înlocuirea responsabilităților SUA în cadrul NATO. Dar ar fi nevoie de cel puțin cinci până la zece ani și de mulți bani pentru a înlocui capacitățile avansate ale SUA, au declarat diplomații, care au vorbit sub rezerva anonimatului.

Actualul comandant, generalul Christopher G. Cavoli, a jucat un rol esențial în deblocarea ajutorului militar pentru Ucraina și în menținerea unor canale deschise între Kiev și Washington. Mandatul de trei ani al lui Cavoli se încheie în această vară, alimentând întrebările cu privire la planurile Administrației Trump.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨