UE critica legea privind agentii straini din Georgia ca fiind incompatibila cu valorile europene

Data actualizării: 2 aprilie 2025

Uniunea Europeană a criticat aspru legea privind „agenții străini” adoptată recent de Parlamentul din Georgia. Aceasta a fost văzută ca un instrument suplimentar în mâinile autorităților pentru a suprima disidența și a înăspri „politica de represiune”.

Contextul adoptării legii

Legea a fost adoptată într-un context tensionat, în care țara din Caucaz se află în mijlocul unei crize constituționale prelungite. Guvernul încearcă să pună capăt lunilor de proteste antiguvernamentale. Aceste măsuri sunt văzute ca erodând și mai mult bazele democrației în Georgia.

„Astfel de acțiuni sunt fundamental incompatibile cu valorile UE privind democrația, statul de drept și pluralismul mass-media și departe de orice ne-am aștepta de la o țară candidată”, a declarat Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate, Kaja Kallas.

Legea „dă instrumente suplimentare autorităților georgiene pentru a reprima contestarea și a înăspri politica de represiune”, au denunțat  Kallas și comisarul european Marta Kos, însărcinată cu extinderea. „Va exista un impact negativ asupra traiectoriei Georgiei spre UE”, au avertizat ele.


Detalii despre lege

Proiectul adoptat este unul controversat. Parlamentul georgian a adoptat o nouă lege a „agenților străini”, care este o copie a legii similare din SUA și înlocuiește legea anterioară criticată de opoziție și ONG-uri. În Codul Penal a fost reintrodus delictul de „înaltă trădare”, abolit în anul 2007 de fostul președinte Mihail Saakașvili, în prezent opozant încarcerat.

Proiectul noii legi a agenților străini a fost înaintat de partidul de guvernământ Visul Georgian al premierului Irakli Kobahidze, care în aprilie anul trecut a impulsionat și „Legea privind transparența influenței străine”, considerată de opoziția pro-europeană și de ONG-uri ca fiind o copie a unei legi rusești folosite pentru a reduce la tăcere opoziția. Aceasta impune declararea finanțărilor primite din străinătate.

Legea, adoptată în luna mai 2024, a fost de asemenea aspru criticată de instituțiile europene și de administrația americană a fostului președinte Joe Biden, care au suspendat în semn de protest programele de asistență pentru Georgia, Comisia Europeană hotărând în plus și înghețarea procesului de aderare a Georgiei la UE.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨