Ministrul francez de Externe negociaza imbunatatirea relatiilor comerciale cu omologul chinez in contextul tensiunilor globale

Intr-un moment de tensiuni globale crescande, Ministrul francez de Externe, Jean-Noël Barrot, a initiat discutii cu omologul sau chinez, Wang Yi, pentru a imbunatati relatiile comerciale dintre cele doua state. Acest eveniment a avut loc in timpul vizitei sale la Beijing.
Intalnirea dintre cei doi ministri de externe
In timpul intalnirii, Wang Yi a sustinut ca ambele tari ar trebui ‘sa aleaga multilateralismul, nu unilateralismul, si sa urmareasca beneficiile reciproce in detrimentul izolarii’. De asemenea, ministrul francez s-a intalnit si cu premierul chinez, Li Qiang, care a subliniat importanta cooperarii dintre cele doua state, in contextul tensiunilor la nivel global.
‘Lumea trece, intr-adevar, prin vremuri grele, unde anumite principii majore, in special cele multilaterale, sunt destabilizate’, a raspuns Jean-Noël Barrot, conform agentiei de presa The Associated Press.
Investitiile europene in aparare
Jean-Noël Barrot a sustinut initiativa europeana de a creste investitiile in domeniul apararii, in contextul noilor tensiuni internationale. ‘In acest context, apare o noua Europa, iar singura sa busola este autonomia strategica. Noua Europa investeste masiv in apararea sa si in energie’, a declarat Jean-Noël Barrot. China spera sa poata ‘rezista, alaturi de Franta, la unilateralismul si la renasterea legii junglei’ – o aluzie la situatia internationala provocata de intoarcerea la Casa Alba a presedintelui american, Donald Trump. Relatiile dintre Beijing si Paris sunt marcate de o stransa cooperare, de la recunoasterea de catre Franta a Republicii Populare Chineze in 1964. Cu toate acestea, Beijingul a impus, anul trecut, sanctiuni vamale pe coniacul francez, drept raspuns la taxele suplimentare pe care UE le-a impus asupra autoturismelor electrice chinezesti. Franta a facut, de asemenea, presiuni asupra Chinei, privind relatiile cu Rusia, care s-au imbunatatit de la inceputul razboiului din Ucraina. China se prezinta ca fiind neutra in conflictul din Ucraina, dar nu a condamnat niciodata invazia.
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨