Ursula von der Leyen se confruntă cu o moțiune de cenzură inițiată de europarlamentarul AUR Gheorghe Piperea

Data actualizării: 7 iulie 2025

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, va participa luni la dezbaterea moțiunii de cenzură, care va fi votată joi în Parlamentul European. Acesta este un eveniment semnificativ, fiind prima dată în ultimii 11 ani când liderul executivului european se confruntă cu o astfel de situație. Moțiunea de cenzură a fost inițiată de europarlamentarul AUR Gheorghe Piperea.

Un eveniment fără precedent

Acesta este un moment marcant pentru președinta executivului european, care se confruntă cu o provocare majoră în primul an dificil al celui de-al doilea mandat. Dezbaterea moțiunii a fost programată pentru luni, iar Ursula von der Leyen va fi prezentă. Dezbaterea va fi urmată de o discuție în care liderii grupurilor politice își vor exprima punctele de vedere, iar joi urmează votul în plen.

„Este pentru prima dată în mai bine de un deceniu când capul Executivului comunitar se confruntă cu o astfel de măsură.”

Impactul moțiunii de cenzură

Dacă moțiunea de cenzură ar fi adoptată, aceasta ar duce la demisia întregii Comisii și ar declanșa procesul complex de numire a 27 de noi comisari europeni. Eurodeputatul român Gheorghe Piperea, de la AUR, este cel care a depus moțiunea de cenzură. El îi reproșează șefei Comisiei Europene că nu a pus la dispoziție unei jurnaliste, Matina Stevis, de la The New York Times, documentele referitoare la relația sa cu compania Pfizer/BioNTech în perioada achiziționării vaccinurilor COVID-19 și nici mesajele dintre Von der Leyen și directorul companiei Pfizer, Albert Bourla.


Piperea a afirmat că în prezent moțiunea este susținută de 79 de eurodeputați, dar se așteaptă ca până luni, 7 iulie, numărul semnatarilor să crească. În paralel, în mai multe țări din Uniunea Europeană – inclusiv Franța, Olanda și Belgia – sunt anunțate proteste în stradă în sprijinul acestei inițiative și împotriva șefei Comisiei.

Parlamentul European este alcătuit din 720 de deputați aleși în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene extinse. Din 1979, deputații sunt aleși prin vot universal direct pentru o perioadă de cinci ani.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨