Dalai Lama la venerabila varsta de 90 de ani isi exprima dorinta de a trai inca 30 sau 40 de ani

Data actualizării: 6 iulie 2025

Duminica, 6 iulie, Dalai Lama a implinit venerabila varsta de 90 de ani. Cu aceasta ocazie, liderul spiritual al tibetanilor a anuntat ca isi doreste sa mai traiasca ‘inca 30 sau 40 de ani’. In discursul sau, Dalai Lama si-a reafirmat opozitia fata de controlul Chinei asupra budismului tibetan si a succesiunii sale.

Un aniversar in exil

Dalai Lama, liderul spiritual al budismului tibetan, a fost aniversat in orasul Dharamshala, din nordul Indiei, acolo unde traieste in exil. Cu acest prilej, mii de adepti au participat la o saptamana de ceremonii dedicate longevitatii sale. In cadrul acestor ceremonii, Dalai Lama a reiterat ca va continua sa sfideze presiunile Chinei privind succesiunea sa spirituala.

La templul sau, McLeod Ganj, intr-o suburbie a orasului Dharamshala, de la poalele muntilor Himalaya, Dalai Lama si-a exprimat dorinta de a trai ‘inca 30 sau 40 de ani’.


Succesiunea in discutie

Liderul spiritual al comunitatii tibetane, care saptamana trecuta a confirmat ca un succesor va fi desemnat dupa moartea sa, a incheiat duminica o saptamana de celebrari in onoarea sa. Cu aceasta ocazie, mii de fideli ai lui Tenzin Gyatso (numele sau civil) au facut sa rasune, tobe si coruri in manastirea unde el traieste in exil.

‘Pana acum am facut ce am priceput mai bine si sper sa traiesc inca 30 sau 40 de ani, continuand sa servesc fiintele sensibile si Dharma (invataturile) lui Buddha’, a declarat el, invaluit in traditionala sa roba bordo si cu sal galben.

Nascut in 6 iulie 1935, Tenzin Gyatso a devenit la varsta de 2 ani cel de-al 14-lea Dalai Lama, identificat prin traditia budista ca reincarnarea predecesorului sau. El si-a petrecut cea mai mare parte a timpului la templul din McLeod Ganj, dupa fuga din Lhassa, ‘capitala’ Tibetului, in fata represiunii chineze.

China a invadat Tibetul in 1959 si a transformat regiunea intr-una din provinciile sale. Ulterior, Partidul Comunist a cerut dreptul de a aproba numele viitorului Dalai Lama, ceea ce ingrijoreaza foarte multi tibetani, majoritatea aflati in exil.

‘Responsabilitatea numirii unui succesor revine exclusiv membrilor Ganden Phodrang Trust, biroul Sanctitatii sale Dalai Lama. Nimeni altcineva nu are autoritatea necesara pentru a se amesteca in aceasta problema. Dorinta impartasita de toti, inclusiv de poporul tibetan, este de a evita suferinta si de a cunoaste fericirea’, a afirmat, zilele trecute, chiar Tenzin Gyatso.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨