Ce alte vedete din România suferă de cancer la colon + Ce simptome au avut: „Totul a început de la o ciorbă”

Data actualizării: 4 iulie 2025

Fostul campion mondial la box și multiplul campion național de raliuri, Mihai Leu, a murit marți, la vârsta de 56 de ani, după o lungă luptă cu cancerul de colon.

Acesta era internat în stare critică la Terapie Intensivă, în cadrul Institutului Clinic Fundeni. Profesorul doctor Irinel Popescu anunțase cu o săptămână înainte, pe 23 iunie 2025, că situația era extrem de delicată, iar prognosticul rezervat.

Tot în primăvara acestui an, Mihai Leu a fost operat din nou, însă au apărut complicații.


„Nu mai merg la Raliu acum, merg la viteză în Coastă și la Super Rally. Mă simt foarte bine, a apărut așa doar o mică problemă. Ieri am făcut puțină febră și d-asta am venit urgent la domnul profesor Irinel Popescu, la București. Mă simt foarte bine, e totul ok. Se pare că e totul în regulă. Acum să vedem. Sper să mă refac repede. Sunt pe mâini bune, ale domnului profesor Irinel Popescu, cu care am o relație specială de când am fost operat de dânsul, în 2014. Am încredere totală în domnul profesor. Abia aștept să mă refac complet, pentru a participa la următoarea cursă, pe Transalpina, din 25-26 mai.”

Mai multe vedete din România au primit același diagnostic în ultimii ani

Printre cei care au trecut prin aceeași boală se numără și cântărețul Dan Ciotoi. El a povestit că totul a început cu niște dureri puternice abdominale, apărute după un turneu în Germania în care și-a schimbat alimentația.

„Eu, de fel, mănânc ciorbe, de aici începe povestea mea, ca să se înțeleagă mai bine. Am plecat într-un turneu, în Germania și nu am mai mâncat ciorbe, am mâncat mai multă mâncare solidă, ce găseam pe traseu. Am ajuns acasă, aveam niște crampe foarte puternice abdominale, semn că se întâmplă ceva. Nu am putut să merg imediat la medic, pentru că urmau alte patru concerte, în țară. După ce am terminat ultimul concert, care a avut loc în Brașov, era o zi de duminică. Am un prieten doctor, din Sibiu, care are grijă de mine atunci când am nevoie și când mi-a făcut control, mi-a spus că sunt suspect de obstrucție intestinală.”

Ciotoi a mers la un spital privat din Târgoviște, însă acolo nu i s-a putut face un CT.

„Am zis că o să mă duc la Târgoviște că este mai aproape, dar nu știam că spitalul privat din Târgoviște nu era de urgență, era doar de control, iar când am venit eu, nu aveau să-mi facă un CT. Trebuia să fac un CT pentru că ăla se recomandă la boala asta.”

După câteva zile în care a fost tratat greșit pentru obstrucție intestinală, a fost trimis acasă fără investigații complete.

„Am stat trei, patru zile și mi-au spus că sunt bine. Acolo m-au tratat de obstrucție intestinală, dar fără să-mi facă analizele care mi-au fost recomandate inițial.”

Ulterior, s-a întors la un alt spital, unde CT-ul efectuat a confirmat gravitatea stării.

„Când au văzut rezultatul, m-au trimis de urgență la operație, în București. Mi-au spus că este grav. Practic, la ieșirea din spital mi-au zis că sunt aproape sănătos și după aceea m-am trezit de urgență, la operație.”

După operație, Dan Ciotoi a scăpat de complicații severe.

„Nu am făcut ședințe de chimioterapie pentru că am avut faza a doua de cancer, adică cancerul nu se extinde și a rămas în bucata de colon extirpată. Dacă mai întârziam două, trei ore la operație, deja aveam o fisură la un intestin, dacă mai aveam alte fisuri și întârziam, făceam septicemie abdominală.”

Designerul Cătălin Botezatu a fost diagnosticat cu cancer de colon în urmă cu doi ani, în timpul unui control medical. El a ales să se opereze în România, chiar dacă tumora fusese descoperită de medici turci.

Simptomele cancerului de colon pot fi ușor trecute cu vederea. Chirurgul Alexandru Onofrei a explicat cum variază în funcție de partea colonului afectată.

„Există o împărţire pentru cancerul de pe partea dreapta, care are loc să crească mai mult şi care duce la sângerări minime sau mai mari. Pe partea stângă este o simptomatologie tipică de constipaţie între 3 şi 7 zile. Urmată de un episod diareic care alternează mult timp.”

El a adăugat că dieta și carnea roșie contribuie la apariția acestei forme de cancer.

„Fiind un cancer digestiv, vom ajunge mereu la dietă. Carnea roşie conţine foarte multe grăsimi şi din păcate fermentaţia acestui tip de carne la nivelul intestinului duce la anumiţi compuşi care pot să ajute la transformarea celulelor normale. Sau a unor polipi în celule canceroase. Din păcate, dieta românească nu este prea prietenoasă.”

Stresul este un alt factor agravant.

„Stresul duce la o scădere a sistemului imunitar. Orice scădere a sistemului imunitar duce la o scădere foarte puternică a florei împotriva tumorilor. Să nu ne stresăm şi să bem doar cu ocazia zilei de naştere.”

Cancerul de colon continuă să afecteze multe persoane în România. Exemplele din rândul vedetelor arată cât de importantă este diagnosticarea timpurie și investigația corectă la timp.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨