Administrația Trump și politica externă privind Ucraina – oprirea furnizării de arme în contextul agresiunii Rusiei

Data actualizării: 4 iulie 2025

Recent, Departamentul Apărării al SUA a oprit furnizarea către Ucraina a armelor de care are nevoie cu disperare, în contextul atacurilor fără precedent ale Rusiei asupra unor ținte civile. Printre sistemele care nu vor mai fi livrate Ucrainei se numără interceptoare vitale pentru sistemele de apărare aeriană Patriot, proiectile de artilerie de precizie, rachetele Hellfire și alte rachete pe care Ucraina le lansează de pe avioanele de vânătoare F-16 sau drone.

Decizia Pentagonului și reacția Casei Albe

Conform unei declarații a Biroului de Presă al Casei Albe, decizia a fost luată de Pentagon după o analiză a stocurilor de muniții și a livrărilor americane către alte națiuni. Pe lista de arme ce nu vor mai fi livrate se numără sisteme care nu au fost desfășurate de armata americană de zeci de ani și nici de alți aliați apropiați.

În SUA, nu existau suficiente stocuri de muniție – de toate tipurile – pentru toate componentele armatei, cu mult înainte ca Rusia să lanseze invadarea Ucrainei. Această decizie este văzută ca o greșeală gravă, care subminează eforturile administrației de a face pace în Ucraina.


Summit-ul NATO de la Haga și deciziile ulterioare

Vestea vine la câteva zile după summit-ul NATO de la Haga, unde Statele Unite și aliații săi, sub conducerea președintelui Donald Trump, au luat decizia istorică de a crește cheltuielile cu apărarea la 5% din produsul intern brut, până în 2035. Aceasta a fost o reacție la pericolele pe care politica rusă – inclusiv agresiunea sa în Ucraina – le reprezintă pentru Europa.

Decizia vine în contextul în care Rusia continuă să obstrucționeze propunerile lui Trump de a stabili un armistițiu stabil. Trump a respins propunerea președintelui rus Vladimir Putin de a ajuta la obținerea unei soluții privind programul nuclear al Iranului și, în schimb, i-a cerut lui Putin să ajute Rusia să facă pace cu Ucraina.

Decizia vine pe fondul unei campanii aeriene rusești masive împotriva orașelor și civililor ucraineni și după ce însuși Trump a promis că va vedea dacă poate găsi mai multe echipamente de apărare aeriană pentru a ajuta Ucraina să facă față acestei amenințări sporite. Cu toate acestea, Pentagonul a decis la câteva zile după declarația președintelui să oprească tocmai furnizarea tocmai de astfel de echipamente.

În discuția telefonică purtată cu Trump, din 3 iulie, Putin a precizat că, deși este dispus să negocieze, obiectivele sale pentru războiul din Ucraina nu s-au schimbat. Cu alte cuvinte, nu vede nevoia de compromisuri.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨