Danemarca dorește măsuri drastice împotriva Ungariei pentru încălcarea principiilor UE și susține aderarea Ucrainei și Moldovei la Uniune

Data actualizării: 4 iulie 2025

Într-un context tensionat, Danemarca solicită Uniunii Europene să ia măsuri împotriva Ungariei pentru încălcarea valorilor fundamentale ale Blocului comunitar și pentru tentativele de a bloca extinderea UE.

Invocarea Articolului 7 din Tratatul UE

Ministrul danez al Afacerilor Europene, Marie Bjerre, a propus miercuri invocarea Articolului 7 din Tratatul UE. Acest articol permite excluderea sau penalizarea statelor membre care încalcă regulile Blocului comunitar. ‘Încă observăm o încălcare a valorilor fundamentale’, a declarat ministrul danez, după ce autoritățile de la Budapesta au fost acuzate de încălcarea valorilor fundamentale ale Uniunii.


Planul președinției daneze

În contextul în care Danemarca a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene la 1 iulie, planul președinției daneze este de a deschide negocieri privind aspectele cheie ale integrării în UE cu Ucraina și Republica Moldova în al doilea semestru al acestui an. Acest plan este cunoscut sub numele de primul capitol al negocierilor, cel care vizează valorile fundamentale, a explicat Bjerre.

Ungaria se opune demersului Ucrainei de a-și continua aderarea la UE

Ungaria a fost criticată de Danemarca pentru blocada continuă impusă aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. Prim-ministrul ungar Viktor Orban a declarat săptămâna trecută că 95% dintre ungurii care au participat la un recent ‘vot consultativ’ resping integrarea Ucrainei în UE. Orban a afirmat că rezultatele consultării îi oferă astfel posibilitatea să apere la summitul menționat poziția critică a Ungariei față de Ucraina. ‘Ungaria nu susține integrarea Ucrainei’, a reiterat cu acel prilej șeful Guvernului de la Budapesta. În ciuda acestor obiecții, Bjerre a declarat că este ‘foarte important pentru lupta ucrainenilor pentru libertate să aibă o perspectivă de aderare la UE’ și că acest lucru este important și pentru Republica Moldova. ‘Este important pentru țările din Balcanii de Vest, unde observăm în prezent că SUA s-au retras și că, în schimb, influența Rusiei este foarte prezentă. Și, dacă UE nu este puternică sau prezentă și nu reprezintă o forță de tracțiune, riscăm să pierdem aceste țări și (riscăm) ca în aceste țări să fie generată instabilitate’, a adăugat Bjerre.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨