Germania subliniaza rolul sau esential in disuasiunea nucleara europeana

Data actualizării: 4 iulie 2025

Jens Spahn, președintele grupului conservator din Bundestag, a insistat asupra rolului esențial al Germaniei în menținerea păcii mondiale, prin utilizarea capacităților nucleare europene ca factor de disuasiune. Acesta a răspuns inițiativei lui Emmanuel Macron, președintele Franței, de a deschide un dialog strategic privind rolul disuasiunii nucleare franceze în securitatea colectivă.

Implicarea activă a Germaniei în disuasiunea nucleară

Spahn a subliniat necesitatea ca Germania să fie implicată în planul de disuasiune nucleară. „Știu că acest lucru va declanșa imediat reflexe defensive. Dar da, ar trebui să discutăm despre o umbrelă nucleară europeană independentă. Și acest lucru va funcționa doar sub conducerea germană”, a afirmat Spahn. În ciuda faptului că SUA a staționat pe teritoriul german armament nuclear, Spahn susține că este necesar ca Berlinul să participe în mod activ la efortul de a consolida arsenalul nuclear, alături de Franța și Marea Britanie.


Propunerea unei rotații aleatorii a responsabilităților

„Bombe nucleare americane sunt staționate și în Germania în acest scop. Dar, pe termen lung, acest lucru nu este suficient. Trebuie să discutăm despre participarea germană sau europeană la arsenalul nuclear al Franței și al Marii Britanii, eventual, despre propria noastră participare alături de alte state europene. Acest lucru va fi costisitor. Dar cei care doresc proiecție trebuie să finanțeze proiectul”, a adăugat Jens Spahn. În acest context, Spahn a propus o „rotație aleatorie a responsabilităților între statele membre” pentru a crea incertitudine în rândul adversarilor.

„Cu siguranță că Franța nu ne va lăsa să apăsăm butonul roșu, ca să rămânem la un stil metaforic. Dar există mai multe idei pentru o putere nucleară europeană, chiar dacă unele par complicate și teoretice la prima vedere”

În ultimii ani, Parisul a prezentat planul de disuasiune nucleară, afirmându-se drept un „lider apărării europene”. În 1995, premierul Alain Juppe a purtat discuții cu oficialii germani privind planul disuasiunii nucleare.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨