Asta mai lipsea. Grevă generală

Data actualizării: 4 iulie 2025

Sindicaliștii din Guvern au reacționat vehement după ce premierul Ilie Bolojan a anunțat pachetul final de taxe și tăieri, susținând că măsurile adoptate sunt un atac direct la adresa cetățenilor. Aceștia îl acuză pe Bolojan că pune în aplicare „tăieri oarbe” fără a consulta opinia publică și denunță faptul că aceste măsuri sunt „abuzive, autoritare și rupte de realitate”.

Sindicaliștii atacă măsurile guvernamentale ale lui Ilie Bolojan: „Tăieri oarbe” și lipsa consultărilor publice

Sindicatele au lansat un mesaj de critică în care îl numesc pe premier „killerul” administrației, subliniind că măsurile sunt „profund greșite, autoritare, cinice și complet rupte de realitate”. În cadrul unui comunicat de presă, sindicaliștii susțin că conferința de miercuri a marcat „un nou episod de dispreț față de drepturile oamenilor”.


„Premierul ‘killer’-ește din nou”

, spun aceștia, afirmând că deciziile guvernamentale sunt un atac direct la adresa celor care contribuie cu adevărat la bunul mers al țării.

Critici dure la adresa guvernului: „Dictatura administrativă și tăieri fără consultare”

Sindicaliștii subliniază faptul că Ilie Bolojan continuă să confunde disciplina bugetară cu autoritarismul.

„În loc să vină cu soluții reale, ancorate în nevoile comunității, a ales din nou calea tăierilor oarbe și a austerității mascate”

, spun aceștia. Potrivit sindicaliștilor, guvernul nu doar că face tăieri fără consultare publică, dar face acest lucru cu aroganță, refuzând să ofere transparență sau justificare pentru măsurile impuse.

Aceștia critică în mod deosebit reducerea serviciilor publice, disponibilizările ascunse sub sintagma „optimizare” și alocările bugetare netransparente, numindu-le un atac direct la adresa fiecărui cetățean al țării. Sindicatele avertizează că aceste măsuri riscă să transforme modernizarea statului într-un „experiment social periculos”, cu funcționari publici demotivați și cetățeni tot mai împovărați fiscal.

Într-o serie de întrebări retorice, sindicaliștii cer explicații cu privire la mai multe subiecte sensibile. Aceștia întreabă de ce nu sunt reduse indemnizațiile membrilor consiliilor de administrație din companiile de stat, de ce nu se respectă rezultatul referendumului național privind numărul de parlamentari și de ce pensiile speciale sunt încă o realitate în România. Mai mult, aceștia ridică semne de întrebare și cu privire la cheltuielile Guvernului pentru deplasările oficiale, care ajung la sume considerabile, între 21.000 și 30.000 de lei lunar pentru un demnitar.

Sindicatele continuă să își exprime nemulțumirea cu privire la anumite privilegii ale demnitarilor, evidențiind că, în timp ce guvernul cere sacrificii de la cetățeni, funcționarii publici de rang înalt rămân neafectați de măsurile de austeritate. De exemplu, sindicatele cer să fie reduse indemnizațiile pentru membrii consiliilor de administrație din companiile de stat, dar și numărul acestora, care continuă să fie exagerat. De asemenea, întrebările se referă și la pensiile speciale, care nu au fost eliminate deși există o presiune semnificativă din partea populației pentru acest lucru.

Sindicatele atrag atenția asupra faptului că guvernul nu oferă niciun fel de soluții pentru reducerea luxului din vârful administrației publice. Aceștia punctează faptul că există funcționari cu salarii exorbitante, precum Traian Preoteasa, director general la CFR Călători, cu un salariu lunar de aproximativ 11.000 €, sau Marius Dan Șiulescu, director general la Romsilva, cu aproximativ 8.900 € pe lună.

„România nu are nevoie de dictat, ci de soluții”

, subliniază sindicatele, care insistă că adevărata reformă a statului nu se poate face „cu pumnul în masă și cu o sabie a tăierilor fluturată haotic peste oameni cinstiți”.

Sindicaliștii sunt ferm convinși că România are nevoie de soluții reale, nu de reforme mimate.

„România nu mai are nevoie de ipocrizie instituționalizată”

, spun aceștia, adăugând că guvernul ar trebui să adopte măsuri care să fie în serviciul oamenilor, nu în interesul unui sistem administrativ distorsionat. Ei subliniază că nicio guvernare nu ar trebui să ceară sacrificii din partea cetățenilor atâta timp cât privilegii enorme continuă să existe în rândul celor aflați la conducerea statului.

„Adevărata modernizare a statului nu se face cu măsuri arbitrare care afectează oameni cinstiți, ci cu responsabilitate, echitate și respect pentru contribuabilii și angajații onești”

, afirmă sindicatele. Acestea subliniază că România nu este o organizație cu acționari invizibili, ci o democrație în care guvernul ar trebui să servească cetățenii, nu să impună măsuri fără consultare și fără a respecta principiile fundamentale ale unui stat de drept.
Această poziție a sindicatului reprezintă un apel clar către guvernul lui Ilie Bolojan pentru a pune capăt „austerității mascate” și pentru a veni cu soluții concrete care să îmbunătățească viața cetățenilor, nu doar să adâncească inegalitățile și injustițiile economice.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨