Comisia Europeana prezinta preocupari legate de controalele reintroduse in Spatiul Schengen

Comisia Europeana a exprimat recent preocupari cu privire la reintroducerea controalelor la frontiere din interiorul Spatiului Schengen. Autoritatile europene avertizeaza ca aceste masuri trebuie sa fie temporare, altfel exista riscul activarii procedurilor judiciare.
Regulile sunt clare
„Avem contacte stranse cu toate statele membre care au impus controale la frontiere, la fel cu toate statele membre afectate de controalele in interiorul Spatiului Schengen. Sunt posibile controale in interiorul Spatiului Schengen in anumite conditii”, a declarat Markus Lammert, un purtator de cuvant al Comisiei Europene.
„Regulile sunt clare, sunt permise controale in anumite conditii. Codul Schengen, revizuit recent, prevede ca reprezentantii Comisiei Europene emit un aviz daca prelungirea controalelor la frontiere dureaza 12 luni. Comisia va actiona in conformitate cu acest Cod cand se atinge acest termen”, a subliniat reprezentantul Comisiei Europene.
Controale la frontiere in Germania, Polonia si Belgia
Germania, Polonia si Belgia au introdus controale la frontiere in interiorul Spatiului Schengen. Guvernul de la Varsovia a motivat decizia prin faptul ca Germania expulzeaza imigranti extracomunitari in Polonia. Fostul cancelar german Angela Merkel s-a distantat de politicile stricte ale Guvernului Friedrick Merz in materie de imigratie, argumentand ca orice persoana care solicita azil trebuie sa beneficieze de aceasta procedura.
„Oricine solicita azil la frontierele Germaniei trebuie sa beneficieze de o procedura in acest sens. Eu asa inteleg Dreptul european”, a afirmat Angela Merkel, cu ocazia unei intalniri cu refugiati aflati in Germania.
Thorsten Frei, seful Administratiei Cancelariei de la Berlin, a respins imediat afirmatiile fostului cancelar, argumentand ca multi refugiati extracomunitari au primit deja azil in tari europene inainte de a veni in Germania.
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨