Legea COUNTER: SUA încearcă să contracareze expansiunea militară a Chinei fără a repeta greșelile Războiului Rece

Data actualizării: 4 iulie 2025

În timpul Războiului Rece, partenerii SUA se puteau baza pe sprijinul militar sau al serviciilor de informații americane pentru oricâte acțiuni, dacă acestea erau prezentate ca fiind vitale pentru combaterea comunismului. Acțiunile includeau lovituri de stat și încălcări extreme ale drepturilor omului, dar și „escadrile ale morții”.

Uniunea Sovietică, de la prăbușirea sa, în 1991, nu a mai reprezentat amenințarea principală pentru Statele Unite. Acest rol a fost asumat de Republica Populară Chineză (RPC) în ultimii ani, ceea ce a dus la îngrijorări că drepturile omului și democrația, care au fost odinioară ignorate în eforturile internaționale de contracarare a Moscovei, ar putea fi acum ignorate în eforturile de contracarare a Beijingului.


Legea COUNTER

În acest context, un grup de senatori americani, condus de senatorul Chris Coons, a introdus Legea din 2025 privind combaterea amenințărilor ilegale din rețelele de peste mări ale RPC, numită și Legea COUNTER.

Pe lângă eforturile de a înființa noi baze militare, Beijingul își extinde influența în mare parte din Sudul Global, inclusiv prin eforturi semnificative în Africa, printr-o cooperare în materie de securitate din ce în ce mai strânsă.

Acest «meniu» implică istoria eforturilor SUA în contracararea obiectivelor expansioniste ale unei amenințări în creștere. Deși istoria Războiului Rece demonstrează până unde a mers guvernul SUA pentru a contracara influența percepută din partea unui rival geopolitic, aceste excese nu ar trebui repetate.

Relațiile solide cu populația unei țări sunt mult mai sustenabile și mai puțin supuse capriciilor unei elite. Acest lucru este valabil atât în ​​aspectele pozitive, cât și negative. O societate civilă care a fost consultată și inclusă în eforturile de descurajare a parteneriatelor ample cu Beijingul își va aminti de aceste eforturi.

Implicații geopolitice

Acțiunile potențiale propuse de societatea civilă ar trebui agregate cu acțiunile potențiale propuse de părțile interesate guvernamentale pentru a determina posibilele suprapuneri și domeniile în care atât guvernele, cât și populațiile ar fi convinse în mod adecvat, stabilind atât o apărare imediată împotriva unei potențiale stabiliri a forțelor armate din RPC, cât și o apărare durabilă împotriva viitoarelor parteneriate cu Beijingul în cazul în care natura regimului se schimbă.

Consultarea amplă și sprijinul acordat societății civile, demonstrând un parteneriat real cu cetățenii unei țări, alături de colaborarea cu factorii de decizie din elită, vor crea relații pe termen lung și durabile, mai degrabă decât acorduri pe termen scurt care pot fi inversate după capriciile unui regim autoritar.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨