Progrese limitate ale României în combaterea spălării banilor și finanțării terorismului

Data actualizării: 4 iulie 2025

România a implementat o serie de măsuri pentru a-și consolida eforturile în lupta împotriva spălării banilor, finanțării terorismului și proliferării armelor de distrugere în masă. Totuși, conform unui raport recent al Consiliului Europei (MONEYVAL), țara noastră mai are în continuare de abordat o serie de deficiențe moderate.

Recomandările Grupului de Acțiune Financiară Internațională

Raportul constată că România a înregistrat progrese limitate în remedierea deficiențelor tehnice de conformitate care afectează implementarea recomandărilor Grupului de Acțiune Financiară Internațională (GAFI). Acestea vizează sancțiunile financiare specifice, activele virtuale și furnizorii de servicii pentru active virtuale, precum și statisticile. Cu toate acestea, progresele înregistrate nu au fost suficiente pentru a îmbunătăți ratingurile de conformitate ale celor patru recomandări în cauză, care rămân evaluate ca fiind „parțial conforme”.


Incidența procedurii consolidate de monitorizare a MONEYVAL

Conform raportului, din cele 40 de recomandări GAFI, România continuă să fie evaluată ca fiind conformă pentru șapte recomandări, în mare parte conformă pentru 18 recomandări și parțial conformă pentru 15 recomandări. Astfel, România va rămâne sub incidența procedurii consolidate de monitorizare a MONEYVAL. Se așteaptă ca țara să prezinte un raport privind progresele sale generale în consolidarea măsurilor sale de combatere a spălării banilor, a finanțării terorismului și a finanțării proliferării armelor de distrugere în masă în mai 2026.

Comitetul de experți pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului (MONEYVAL) este un organism de monitorizare al Consiliului Europei și un organism regional de tip Grup de Acțiune Financiară Internațională, care evaluează conformitatea cu principalele standarde internaționale de combatere a spălării banilor, a finanțării terorismului și a finanțării proliferării armelor de distrugere în masă, precum și eficacitatea implementării acestora.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨