Meta triumfa in lupta pentru drepturile de autor AI, dar judecatorul lanseaza un avertisment

Data actualizării: 4 iulie 2025

Compania Meta a obtinut o victorie importanta in procesul intentat de mai multi autori referitor la drepturile de autor in domeniul inteligentei artificiale (AI). Tribunalul federal a considerat utilizarea de catre Meta a milioane de carti online pentru a-si antrena modelele AI ca fiind ‘corecta’, deschizand astfel o noua cale pentru companiile de tehnologie.

Un caz controversat

Cazul a fost intentat de 12 autori, printre care se numara Ta-Nehisi Coates si Richard Kadrey. Autorii au contestat modul in care gigantul social media a utilizat o biblioteca online de milioane de carti, articole academice si benzi desenate pentru a-si antrena modelele AI. Judecatorul districtual Vince Chhabria din San Francisco a decis ca utilizarea de catre Meta a titlurilor respective este protejata de dispozitia privind utilizarea echitabila din legea drepturilor de autor.


„Aceasta hotarare nu sustine ca utilizarea de catre Meta a materialelor protejate de drepturi de autor pentru a-si antrena modelele lingvistice este legala”, a spus el. „Ela se refera doar la faptul ca acesti reclamanti au prezentat argumente gresite si nu au reusit sa elaboreze un dosar in sprijinul argumentelor corecte.”

O saptamana de victorii pentru tehnologie

Aceasta este a doua victorie in doar o saptamana pentru companiile de tehnologie care dezvolta inteligenta artificiala. Intr-un caz similar, un judecator federal s-a pronuntat in favoarea Anthropic, o companie din San Francisco, care si-a antrenat modelele pe carti in format fizic achizitionate legal. Cu toate acestea, judecatorul a adaugat ca va fi nevoie de un proces separat pentru acuzatiile de piratare a milioane de carti in format digital pentru antrenarea AI.

Decizia judecatorului Chhabria reflecta esecul autorilor de a-si prezenta cazul corect. El a sugerat ca un „argument potential castigator” in cazul Meta ar fi diluarea pietei, referindu-se la daunele cauzate detinatorilor de drepturi de autor de catre produsele AI care ar putea „inunda piata cu cantitati nesfarsite de imagini, cantece, articole, carti si multe altele”.

Judecatorul Chhabria a avertizat ca AI ar putea „submina in mod dramatic stimulentul pentru fiintele umane de a crea lucruri in vechea maniera”. Acesta este un semnal de alarma pentru toti creatorii si detinatorii de drepturi de autor, intr-o lume in care tehnologia continua sa evolueze intr-un ritm rapid.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨