Trei zile consecutive de post pot regenera intregul sistem imunitar-studiu

Data actualizării: 4 iulie 2025

O perioadă de post de 72 de ore poate regenera complet sistemul imunitar, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California de Sud. Potrivit acestora, efectul se manifestă inclusiv în cazul persoanelor în vârstă, prin stimularea producției de celule albe din sânge de către celulele stem.

Oamenii de știință au remarcat că în timpul postului organismul consumă rezervele de glucoză și grăsime, iar în acest proces distruge o mare parte din celulele albe existente, oferind un „reset” sistemului imunitar.


Postul devine un declanșator pentru regenerarea sistemului imunitar

„Acesta dă acordul celulelor stem de a merge înainte și să înceapă să se prolifereze și să reconstruiască întregul sistem.”

a explicat profesorul Valter Longo, expert în gerontologie și științe biologice. El a precizat că, în timpul postului, corpul elimină componentele deteriorate ale sistemului imunitar.

„Acum, dacă începeți cu un sistem puternic afectat de chimioterapie sau de îmbătrânire, ciclul repausului alimentar poate genera, literalmente, un nou sistem imunitar.”

Studiul a inclus perioade de post între două și patru zile, timp de șase luni. S-a constatat că reducerea enzimei PKA, asociată cu îmbătrânirea și riscul de cancer, a fost una dintre consecințele cheie.

„Nu am putut anticipa că postul prelungit ar avea un astfel de efect remarcabil în promovarea regenerării pe baza de celule stem a sistemului hematopoietic.”

a declarat profesorul Longo.

Un alt efect observat a fost scăderea semnificativă a celulelor albe în timpul postului, urmată de o creștere accelerată după reluarea alimentației.

„Ceea ce am observat atât la oameni cât și la animale este faptul că numărul de celule albe din sânge scade o dată cu prelungirea repausului alimentar. Apoi, când începem să ne hrănim, celulele sanguine încep să crească. Așa că am început să mă gândesc de unde provin?”

a spus profesorul.

Postul ar putea proteja și pacienții oncologici de efectele negative ale tratamentului.

„În timp ce chimioterapia salvează vieți, provoacă daune colaterale semnificative asupra sistemului imunitar. Rezultatele acestui studiu sugerează că postul ar putea atenua unele din efectele nocive ale chimioterapiei.”

a declarat Tanya Dorff, profesor asistent la USC Norris Comprehensive Cancer Center.

Cercetătorii avertizează că astfel de regimuri trebuie făcute doar sub supravegherea unui medic.

„Sunt necesare mai multe studii clinice, și oricare astfel de regim alimentar ar trebui efectuat numai sub îndrumarea unui medic.”

a punctat din nou Tanya Dorff. Totodată, echipa lui Longo investighează dacă aceste efecte se extind și la alte organe:

„Noi investigăm posibilitatea ca aceste efecte să fie aplicabile pe mai multe sisteme și organe diferite, nu doar pentru sistemul imunitar.”

Reacțiile din comunitatea științifică nu au fost unanime.

„Studiul sună improbabil.”

a declarat Dr. Graham Rook, profesor emerit de imunologie la University College din Londra. Chris Mason, profesor de medicină regenerativă la UCL, a declarat:

„Există unele date interesante aici. Se vede că postul reduce numărul și dimensiunea celulelor și apoi rehrănirea după 72 ore – creșterea acestora. Asta ar putea să fie utilă pentru bolnavii de cancer. Dar cred că modul cel mai sensibil ar fi de a sintetiza acest efect cu medicamente. Nu sunt sigur că postul este cea mai bună idee. Oamenii se simt mai bine dacă mănâncă în mod regulat.”

În apărarea metodei, dr. Longo a răspuns clar:

„Nu există nicio dovadă că postul ar fi periculos, în timp ce există dovezi clare că este benefic.”

El a menționat și mărturii ale pacienților cu cancer:

„Am primit e-mailuri de la sute de pacienți cu cancer care au combinat chimio cu postirea, cu ajutorul unor oncologi.”

Conform acestuia, majoritatea pacienților au răspuns bine:

„Până în prezent, marea majoritate au raportat că fac foarte bine și doar câteva au raportat unele reacții adverse, inclusiv leșin și o creștere temporară a markerilor hepatici. În mod clar avem nevoie de a termina studiile, dar pare foarte promițător.”

Echipa de la Universitatea din California de Sud consideră că postul intermitent ar putea deveni o alternativă naturală de sustinere a sistemului imunitar în contextul tratamentelor oncologice sau al îmbătrânirii. Cu toate acestea, subliniază necesitatea testelor clinice și a supravegherii medicale pentru implementarea în siguranță a acestor regimuri.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨