Politica monetară a BCE rămâne prudentă în contextul tensiunilor internaționale

Data actualizării: 4 iulie 2025

Zona euro continuă să necesite o abordare precaută în ceea ce privește politica monetară, în lumina riscurilor de reactivare a inflației determinate de tensiunile internaționale, disputele comerciale și problemele structurale ale Uniunii Europene. Aceasta este opinia lui Philip Lane, membru al Comitetului Executiv al Băncii Centrale Europene (BCE).

Încetinirea inflației și provocările politicii monetare

Începând cu creșterile extraordinare ale inflației din perioada 2021-2022, principalul obstacol în ceea ce privește politica monetară a fost readucerea inflației la ținta stabilită. Cu toate că media inflației este în prezent aproape de obiectivul fixat, inflația serviciilor mai are de parcurs o distanță până să se stabilizeze, a subliniat Philip Lane.


„Problema reducerii inflației a fost depășită de o nouă serie de provocări, astfel că decidenții în materie de politică monetară trebuie să se asigure că ținta inflației este protejată în actualul mediu volatil”, a explicat Philip Lane.

Impactul tensiunilor geopolitice asupra inflației

Oficialul BCE a remarcat că tensiunile internaționale, în special cele legate de tarifele comerciale, afectează procesul de stabilizare a inflației. Incertitudinea se extinde dincolo de calibrarea noilor tarife vamale, incluzând posibilitatea barierelor non-tarifare, a politicilor economice și de securitate, precum și a modificării portofoliilor investițiilor.

Pe lângă incertitudinea politică, tensiunile internaționale, precum războiul Rusiei împotriva Ucrainei și conflictul din Orientul Mijlociu, rămân o sursă majoră de incertitudine.

BCE trebuie să mențină o politică monetară dependentă de datele economice și financiare. Reflectând aceste evoluții, anul acesta am observat o volatilitate puternică a tarifelor la energie și a cursurilor valutare. Exista, de asemenea, volatilitate considerabilă pe piețele financiare, a avertizat Philip Lane.

Ca reacție internă la modificarea peisajului de securitate, perspectivele fiscale ale zonei euro se modifică pentru următorii ani, deficitul urmând să rămână peste nivelul de 3,0%. Oficialul BCE a evocat și modificările structurale asociate tranziției ecologice și implementării în mediile corporative a sistemelor digitale bazate pe inteligență artificială.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨