Decizia CEDO in cazul Pacurar contra Romania Confiscarea averii nejustificate a unui fost sef de politie confirmata

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a confirmat recent decizia de confiscare a unei părți din averea lui Ioan Păcurar, fost șef de inspectorat de poliție în România. Verificarea averii acestuia a fost inițiată de Agenția Națională de Integritate (ANI), ca urmare a completării incorecte a declarațiilor de avere. CEDO a decis, în unanimitate, că nu a existat nicio încălcare a dreptului la un proces echitabil și nici a dreptului la protecția proprietății.
Detalii despre cauza Păcurar
Ioan Păcurar, cetățean român născut în 1960 și rezident în Cluj-Napoca, ocupa în 2011 o funcție de conducere în cadrul Poliției. A fost constatat că acesta nu a completat corect declarațiile de avere, document obligatoriu pentru funcționarii publici și alte categorii prevăzute de Legea nr. 115/1996. În urma verificărilor ANI, s-a sesizat diferențe semnificative între veniturile și cheltuielile acestuia, pentru perioadele 2001, 2003, 2004 și 2008 – 2010. Diferențele au fost estimate la circa 718.847 de lei (aproximativ 189.000 de euro).
Curtea a apreciat că răsturnarea sarcinii probei în ceea ce privește justificarea legală a averii unui funcționar public este conformă cu legea și nu contravine Convenției.
Curtea a constatat că procedura desfășurată în România a fost civilă, nu penală, iar Ioan Păcurar a beneficiat de toate garanțiile procesuale. Acesta a fost asistat de avocat, a avut posibilitatea de a depune probe și observații și de a recurge la toate căile de atac.
Decizia Curții Europene
Măsura confiscării a fost considerată de CEDO proporțională cu scopul urmărit, combaterea corupției și asigurarea integrității în funcția publică. Curtea a subliniat că România a acționat în marja sa de apreciere, într-un context european și internațional care solicită adoptarea unor astfel de măsuri. În concluzie, CEDO a constatat că nu a fost încălcat nici dreptul la un proces echitabil, nici cel la protecția proprietății. Verificările ANI au început în 2011, când a fost constatat că Păcurar nu respectase prevederile legale privind completarea declaraţiilor de avere.
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨