Cutremur cu magnitudinea 5,1 grade în Iran alimentează teorii ale conspirației privind teste nucleare

Un nou cutremur a zguduit Iranul vineri, acesta fiind al treilea seism major care a avut loc de la începutul conflictului cu Israelul pe 13 iunie 2025. De această dată, cutremurul a avut loc în nordul țării. Seismul a fost măsurat la 5,1 grade pe scara Richter, conform Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite. Nu au fost semnalate victime, dar s-au raportat pagube minime.
Teorii ale conspirației privind teste nucleare
Adepții MAGA, alături de comentatorul politic și influență americană Jackson Hinkle, au sugerat că aceste cutremure nu sunt rezultatul activității geologice naturale, ci sunt provocate de teste cu arme atomice subterane. Această teorie a conspirației a luat naștere în urma cutremurului din Iran petrecut în octombrie 2024 și a căpătat popularitate de atunci.
Coreea de Nord, de exemplu, a efectuat șase teste nucleare subterane între octombrie 2006 și septembrie 2017, toate rezultând în cutremure. Ultimul test a fost cu o bombă cu hidrogen și a dus la un cutremur de 6,3 grade pe scara Richter.
Seismologii resping teoria conspiraționistă
Seismologii resping însă această teorie a conspirației, argumentând că toate cutremurele înregistrate în Iran sunt cauzate în mod natural de faliile seismice, infirmând astfel posibilitatea unui test nuclear subteran.
„A existat o campanie concertată de dezinformare și dezinformare în jurul acestui eveniment, care a promovat ideea că acesta a fost un test nuclear, lucru pe care nu îl vezi des întâmplându-se la un cutremur”, a declarat Benjamin Fernando, seismolog la Johns Hopkins.
În ciuda acestor teorii, tensiunile dintre Statele Unite și Iran continuă să crească, ceea ce generează îngrijorări legate de impactul posibil asupra securității României. Pe teritoriul țării sunt desfășurate trupe americane și echipamente strategice, inclusiv sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu. Acesta este considerat un element-cheie în arhitectura de securitate a NATO în regiune. În acest scenariu, România ar putea deveni o țintă pentru eventuale contraatacuri iraniene.
Generalul Emil Străinu a adus în discuție aceste îngrijorări în cel mai recent episod al emisiunii ”Conspirații”. Totuși, până în prezent, nu există indicii clare că Iranul ar avea intenții ostile directe față de România.
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨