Uniunea Europeana renunta la planul de limitare a pretului petrolului rusesc din cauza lipsei de sprijin din partea SUA

Data actualizării: 4 iulie 2025

Uniunea Europeană a decis să renunțe la un plan de a limita prețurile pentru petrolul rusesc exportat, întrucât există temeri că Statele Unite nu vor susține sancțiuni mai dure împotriva Rusiei, în contextul creșterii prețurilor la țiței. Inițial, Uniunea Europeană a propus reducerea prețului maxim al petrolului rusesc de la 60 de dolari pe baril la 45 de dolari, însă creșterea prețului petrolului în urma atacului Israelului asupra Iranului a complicat eforturile de a obține unanimitatea celor 27 de membri ai blocului comunitar.

Rezistența membrilor UE

Potrivit unor oficiali familiarizați cu discuțiile, care au solicitat să rămână anonimi, mai multe state membre ale Uniunii Europene susțin că un plafon mai scăzut al prețului petrolului poate funcționa numai dacă SUA sprijină măsura, conform Bloomberg. În timpul reuniunii G-7 din Alberta, Canada, președintele SUA, Donald Trump, a declarat reporterilor că sancțiunile „ne costă o mulțime de bani”.


„În urma summitului Grupului celor Șapte din această săptămână, a devenit clar că SUA nu este dispusă să sprijine un set de sancțiuni mai dure împotriva Rusiei.”

Sancțiuni în așteptare

Pachetul de sancțiuni al UE – cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni al blocului de la invadarea Ucrainei de către Rusia – este încă așteptat să includă o interdicție privind gazoductele Nord Stream care leagă Germania de Rusia, precum și o extindere a sancțiunilor SWIFT împotriva unui nou grup de bănci. Miniștrii de Externe ai UE vor discuta măsurile luni la Bruxelles.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a părut săptămâna aceasta să se îndepărteze de propunerea UE de a coborî plafonul de preț pentru petrolul rusesc. „În ultimele zile, am văzut că prețul a crescut, astfel încât plafonarea prețului petrolului își îndeplinește funcția”, a declarat von der Leyen în marja G-7, unde a fost discutată propunerea.

Plafonarea prețului a fost convenită în decembrie 2022; măsura interzice comerțul cu țiței rusesc transportat de petroliere dacă prețul plătit este mai mare de plafonul convenit și le interzice companiilor de transport maritim, de asigurare și de reasigurare să manipuleze transporturi de țiței rusesc în întreaga lume, cu excepția cazului în care acesta este vândut pentru un preț mai mic decât prețul plafonat. Măsura a fost menită să diminueze veniturile Rusiei, astfel încât aceasta să aibă mai puțini bani pentru a-și finanța invazia din Ucraina, prevenind în același timp o scădere bruscă a aprovizionării globale cu petrol.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨