Amenințările cibernetice din partea Rusiei și Chinei, un pericol grav pentru Europa

Europa se confruntă cu un pericol iminent în ceea ce privește securitatea cibernetică. Președintele ceh Petr Pavel a avertizat că amenințările cibernetice venite din partea Rusiei și Chinei sunt la fel de grave.
Atacuri cibernetice de la Moscova și Beijing
Pavel a declarat pentru Financial Times că cele două țări sunt pe picior de egalitate în ceea ce privește pirateria informatică și spionajul sponsorizate de stat. „Am văzut atacuri cibernetice venind din ambele direcții și aproape la același nivel”, a menționat el. Aceste declarații vin după ce Ministerul de Externe al Cehiei a anunțat că a fost ținta unei campanii cibernetice malițioase din partea APT31, un grup de hackeri cu legături cu Ministerul Securității de Stat din China.
„China pare să se concentreze pe spionaj iar Rusia pare mai interesată de sabotaj”, a declarat Ministrul ceh de Externe, Jan Lipavsky.
Atacul asupra Ministerului ceh de Externe
Atacul asupra Ministerului ceh de Externe indică o schimbare la Beijing după ce operațiunile cibernetice au fost transferate de la forțele armate la serviciul de spionaj al țării. Profesorul asistent la Institutul de Studii de Informații al Universității Cehe de Apărare, Takashi Hosoda, a declarat că, în timp ce ambele state efectuează atacuri cibernetice similare ca intensitate, natura lor este diferită. „Rusia se concentrează mai mult pe deteriorarea infrastructurii, iar China se concentrează mai mult pe colectarea de date care pot afecta imaginea adversarilor săi”, a spus el.
Europa a fost mai atentă la pericolul reprezentat de pirateria informatică rusească dar nu a evaluat încă corect amploarea amenințării chineze. „China este foarte sofisticată și am învățat asta pe propria piele: suntem ținta numărul unu din lume când vine vorba de atacuri cibernetice”, a declarat oficialul taiwanez Chen Ming- gi. El a avertizat, de asemenea, cu privire la creșterea cooperării din domeniul cibernetic între Moscova și Beijing: „Își compară notițele, fac schimb activ de informații”.
În contextul acestor amenințări, se impune o reevaluare a strategiilor de securitate cibernetică la nivel european și o cooperare mai strânsă între statele membre pentru a contracara aceste atacuri.
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨