Băncile centrale din partenerii SUA caută alternative pentru protecția lichidităților în dolari

Băncile centrale din diverse țări se pregătesc pentru posibile schimbări în valoarea dolarului american și pentru o potențială lipsă de lichidități. Aceasta vine în urma speculațiilor privind înlocuirea lui Jerome Powell de la conducerea Rezervei Federale (Fed), potrivit Financial Times.
Planuri de urgență în pregătire
În contextul acestei situații, băncile centrale din anumite țări europene și asiatice iau în considerare activarea liniilor de urgență pentru finanțarea instituțiilor americane în perioade de turbulențe financiare. Investitorii ar trebui să acorde atenție, avertizează Gillian Tett, în Financial Times.
Motivul acestor pregătiri este că liniile de urgență au fost considerate un pilon central al sistemului financiar mondial în ultimele decenii, permițându-le băncilor centrale din Asia și Europa să aibă acces la dolari americani în perioadele de crize.
Preocupări legate de abordarea unilaterală a Washingtonului
Entitățile bancare din afara Statelor Unite nu pot tipări dolari, astfel că le va fi greu să aibă acces la lichidități de la Rezerva Federală americană în perioadele de criză. În acest context, au apărut dubii asupra fiabilității sistemului de siguranță.
Administrația Donald Trump pare determinată să reconfigureze ordinea financiară și economică mondială, prin plasarea pe primul loc a intereselor americane. Băncile centrale ale partenerilor SUA sunt preocupate de ce se va întâmpla atunci când se va încheia mandatul președintelui Fed, Jerome Powell, în 2026.
Uniunea Europeană a început să analizeze opțiuni de asigurare a lichidităților independent de Statele Unite. Luna trecută, Luis de Guindos, vicepreședintele Băncii Centrale Europene, s-a declarat încrezător că Fed va menține sistemele de garanții în materie de lichidități. Dar, conform unor surse, BCE le-a cerut deja băncilor să raporteze vulnerabilitățile asociate expunerilor în dolari.
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨