Solstițiul de vară 2025 în funcție de fusul orar diferențiat între America de Nord și Europa

Așa cum se întâmplă în fiecare an, solstițiul de vară este sărbătorit cu mare fast de către petrecăreții de la Stonehenge, în Anglia, care așteaptă cu nerăbdare să celebreze răsăritul celei mai lungi zile a anului, în emisfera nordică. Cu toate acestea, anul 2025 vine cu o schimbare interesantă. Din cauza diferențelor de fus orar, solstițiul de vară va avea loc în zile diferite, în funcție de regiune.
Vara astronomică începe oficial în zile diferite
Solstițiul de vară în emisfera nordică, în 2025, are loc la ora 02:42 UTC sâmbătă, 21 iunie 2025, ceea ce înseamnă că este la ora 22:42 EDT vineri, 20 iunie și la ora 03:41 BST sâmbătă, 21 iunie. În România, solstițiul de vară va avea loc pe 21 iunie dimineața, la ora locală 05:42.
De unde provine numele de „solstițiu”
Termenul „solstițiu” provine din latină, unde „Sol” înseamnă «soare» și „stice” înseamnă a sta pe loc. Aceasta descrie perfect ceea ce pare să se întâmple în două zile pe an, una între 20 și 22 decembrie, iar cealaltă între 20 și 22 iunie, când soarele răsare și apune în cele mai nordice sau sudice puncte ale sale la orizont.
În ziua solstițiului de vară, soarele atinge cel mai înalt punct de pe cerul amiezii în emisfera nordică, adică răsare la cel mai îndepărtat nord-est și apune la cel mai îndepărtat nord-vest. Fix opusul se întâmplă în emisfera sudică, unde solstițiul de iunie este solstițiul de iarnă.
Solstițiile și echinocțiile au loc pentru că axa de rotație a Pământului este înclinată cu 23,5 grade față de planul orbitei sale în jurul soarelui, ceea ce dă naștere la anotimpuri.
La solstițiul de vară, emisfera nordică este înclinată spre soare, astfel încât primește întreaga strălucire a razelor solare pentru cea mai lungă perioadă de timp, astfel ziua fiind cea mai lungă. La Polul Nord, soarele nu apune la solstițiul de vară, în timp ce la Polul Sud, soarele nu răsare.
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨