Banca Mondială prevede o încetinire a creșterii economice globale cu 0.4% pentru anul 2025

Data actualizării: 4 iulie 2025

Banca Mondială a revizuit în sens negativ perspectivele economiei mondiale pentru anul 2025. În cea mai recentă ediție a raportului său „Global Economic Prospects”, instituția a anunțat că reduce cu 0,4% creșterea economică globală estimată pentru acest an.

Impactul războaielor comerciale

Războaiele comerciale ale președintelui Donald Trump sunt de așteptat să reducă creșterea economică în acest an atât în Statele Unite cât și în întreaga lume. Conform previziunilor, economia SUA – cea mai mare din lume – va crește cu 1,4% în acest an, jumătate față de nivelul de 2,8% din 2024.


„Economia mondială de astăzi se confruntă din nou cu turbulențe. Fără o corecție rapidă a cursului, daunele aduse standardelor de viață ar putea fi profunde”, a scris economistul șef al Băncii Mondiale, Indermit Gill.

Previziuni pentru economiile majore

Conform previziunilor, creșterea economiei chineze va încetini de la 5% în 2024 la 4,5% anul acesta și 4% anul viitor. A doua cea mai mare economie a lumii a fost afectată de taxele vamale impuse de Trump asupra exporturilor, de prăbușirea pieței imobiliare și de îmbătrânirea forței de muncă.

De asemenea, Banca Mondială se așteaptă ca cele 20 de țări europene din zona euro să înregistreze o creștere cumulată de doar 0,7% în acest an, în scădere de la 0,9% în 2024. Taxele vamale ale lui Donald Trump sunt așteptate să afecteze exporturile europene, iar modul imprevizibil în care taxele sunt aplicate – anunțate, suspendate, înlocuite cu altele noi – a creat o incertitudine care descurajează investițiile în afaceri.

Raportul preconizează că India va fi din nou economia majoră cu cea mai rapidă creștere din lume, cu o rată de expansiune de 6,3% în acest an. Această cifră este însă în scădere față de 6,5% în 2024 și de 6,7%, cât prognozase banca pentru 2025 în ianuarie.

În Japonia, creșterea economică ar trebui să accelereze în acest an – dar de la numai 0,2% în 2024 la un anemic 0,7% în acest an, mult sub nivelul de 1,2% prognozat de Banca Mondială în ianuarie.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨