Disputa comerciala SUA-China continua, Trump insista pentru discutii cu Xi Jinping

Disputa comercială între Statele Unite ale Americii și China se află într-o continuă escaladare, cu președintele american, Donald Trump, insistând pentru o discuție directă cu omologul său chinez, Xi Jinping. Cu toate acestea, atitudinea rezervată a liderului chinez, care solicită stabilirea unor condiții clare pentru discuții, riscă să accentueze tensiunile.
Trump versus Jinping: o dispută fără sfârșit?
„Îmi place președintele Chinei, Xi Jinping, mi-a plăcut mereu și îmi va plăcea mereu, dar este foarte dur și devine extrem de greu să ajung la un acord cu el”, a declarat Trump. Acesta a adăugat că liderul chinez a semnalat clar că nu poate avea nicio discuție cu Trump fără condiții clare. Ce solicitări au chinezii pentru o discuție la nivel de președinți nu este încă clar, însă cererile lui Trump rămase fără răspuns riscă să amplifice disputele.
Beijingul se deschide către Europa
În contextul acestei dispute, Beijingul pare să se deschidă către Europa, care are propriile dispute comerciale cu Trump. China menține o atitudine rezervată în negocierile cu Statele Unite. „Faptul că Administrația Chinei nu acceptă o convorbire între președinți ar putea însemna că nu intenționează să se conformeze sau că își păstrează cărțile în mod intenționat. Dacă nu va exista convorbirea, m-aș aștepta la escaladarea disputei înainte de reducerea tensiunilor”, explică analistul Kelly Ann Shaw, de la Institutul Akin Gump.
Există o discrepanță fundamentală: Trump vrea discuții la cel mai înalt nivel, dar, în cele mai multe cazuri, chinezii nu procedează în acest fel”, subliniază, la rândul său, Mick Mulvaney, fost șef al Cancelariei prezidențiale din SUA. Cu toate acestea, oficialii guvernamentali chinezi vor acces la semiconductorii americani de ultimă generație, inclusiv la sistemele bazate pe inteligență artificială, și vor să avanseze investițiile în Statele Unite.
În schimb, Beijingul ar putea cumpăra mai multe produse agricole din SUA. Problema este că în Congresul american pare a exista un consens rar asupra riscurilor de securitate generate de accesul Chinei la tehnologia americană de ultimă generație. „Reticența Chinei are legătură cu faptul că acum se află într-o poziție mai puternică de gestionare a impredictibilității lui Trump decât era în ultimul război comercial”, a concluzionat Bloomberg.
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨