Impactul pandemiei de coronavirus dupa cinci ani in Marea Britanie

Data actualizării: 23 martie 2025

Acum cinci ani, Marea Britanie intra intr-o perioada fara precedent. Premierul Boris Johnson anunta o masura drastica, care avea sa schimbe viata britanicilor pentru mult timp: ‘Stati in casa’. Nimeni nu anticipase ca restrictiile de carantina aveau sa dureze mai mult de un an. Astazi, Londra pare ca s-a intors la ‘normalitatea’ de dinainte de COVID.

Impactul pandemiei asupra tinerilor

Insa, efectele pandemiei, carantina si schimbarile aduse de aceasta au avut un impact durabil asupra societatii post-COVID. Tinerii din generatia Z sunt mai putin dispusi sa comunice la telefon si sa invete o meserie. Potrivit Metro, tinerii din generatia Z sunt mult mai slab pregatiti pentru a efectua lucrari de intretinere a locuintei decat milenialii. Tinerii din generatia Z prefera sa depinda de meseriasi profesionisti. De asemenea, majoritatea nu au nicio dorinta de a invata o meserie sau de a comunica cu alti oameni la telefon.

Sam Daley a declarat pentru publicatie ca nu vrea sa vorbeasca cu nimeni la telefon. El studiaza dreptul si munceste in HoReCa cu jumatate de norma, dar recunoaste ca ii lipseste increderea sa negocieze.

Cluburile de noapte in declin

Un alt aspect al societatii care a fost profund afectat de pandemie este industria cluburilor de noapte. Acestea au fost lovite mai rau decat orice altceva de pandemie, fiind deja intr-o stare precara si, spre deosebire de restaurante sau alte afaceri, nu puteau oferi o varianta de tip ‘takeaway’.


Un alt impact major al pandemiei a fost cresterea numarului de persoane care se pensioneaza mai devreme. Vârsta de pensionare in Marea Britanie este de 66 de ani (si urmeaza sa creasca la 68), dar milioane de oameni parasesc piata muncii mai devreme decat atât.

Criza animalelor de companie

Pe de alta parte, pandemia a avut un impact pozitiv asupra animalelor de companie. Aproape jumatate dintre gospodariile din Marea Britanie aveau un animal de companie inainte de pandemie, iar acest numar a crescut la 60% astazi. Pandemia a dus la o explozie a numarului de animale de companie.

Sanatatea mintala a tinerilor

Masurile de protectie cele mai dure au avut un impact semnificativ asupra copiilor si tinerilor, care au pierdut ani importanti de educatie, socializare si dezvoltare. Acest lucru a dus la o criza de sanatate mintala in randul tinerilor. Mai mult de una din cinci persoane intre 8 si 16 ani are acum o tulburare mintala, conform datelor oficiale ale NHS, fata de cum era inainte de pandemie: una din opt.

Pe scurt, pandemia de coronavirus a lasat urme adanci in societatea britanica, schimband modul in care oamenii traiesc, lucreaza si interactioneaza unii cu altii.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨