Soluție inovatoare pentru poluarea oceanelor: plasticul care se dizolvă în apa de mare inventat de cercetătorii japonezi

Data actualizării: 4 iulie 2025

Cercetătorii japonezi au realizat o descoperire semnificativă în lupta împotriva poluării oceanelor cu plastic. Ei au dezvoltat un tip inovator de plastic ce se dizolvă în apa de mare în doar câteva ore. Aceasta ar putea reprezenta o soluție potențială la problema globală a poluării oceanelor, care afectează negativ atât mediul, cât și viața sălbatică.

Plasticul biodegradabil: o soluție la poluarea cu plastic

Deși cercetătorii au experimentat de mult timp cu materiale plastice biodegradabile, noul material dezvoltat de cercetătorii de la RIKEN Center for Emergent Matter Science și Universitatea din Tokyo se descompune mult mai rapid și nu lasă urme reziduale.


„Copiii nu pot alege planeta pe care vor trăi. Este datoria noastră ca oameni de știință să ne asigurăm că le lăsăm cel mai bun mediu posibil”, a declarat Takuzo Aida, șeful proiectului.

Un plastic non-toxic și non-inflamabil

Acest nou material se descompune în componentele sale originale atunci când este expus la sare. Aceste componente pot fi prelucrate ulterior de bacteriile care apar în mod natural, evitând astfel generarea de microplastice care pot dăuna vieții acvatice și pot intra în lanțul alimentar. Acest tip de plastic nu este toxic, nu este inflamabil și nu emite dioxid de carbon, a adăugat Aida. Takuzo Aida a declarat că noul material este la fel de rezistent ca materialele plastice pe bază de petrol, dar se descompune în componentele sale originale atunci când este expus la sare. Deoarece sarea este prezentă și în sol, o bucată de aproximativ cinci centimetri de plastic se dezintegrează pe uscat după aproximativ 200 de ore. În ciuda acestor realizări, echipa nu a detaliat încă niciun plan privind utilizarea comercială. Cu toate acestea, proiectul a atras un interes semnificativ, inclusiv din partea companiilor din sectorul ambalajelor.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨