Rupere de nori: Cod galben de viituri în 10 județe din România. Avertisment INHGA

Un val de instabilitate severă afectează mai multe regiuni din România, cu fenomene extreme care au determinat emiterea unor avertizări meteo și hidrologice cod galben și portocaliu în mai multe județe.
Administrația Națională de Meteorologie a emis marți mai multe alerte nowcasting care vizează județele Gorj, Vâlcea, Hunedoara și Cluj, pentru intervalul 3 iunie, între orele 14:00 și 16:00.
Pericol de grindină și vijelii
În Gorj, avertizarea este în vigoare între orele 14:40 și 16:00 și vizează localitățile Bumbești-Jiu, Novaci, Crasna și Mușetești. Totodată, în Vâlcea, sunt sub cod galben zonele Brezoi, Perișani, Câineni, Boișoara, Voineasa, Malaia și Racovița, inclusiv zona montană de peste 1800 m. Fenomenele semnalate includ averse torențiale cu acumulări de apă de 20–25 l/mp, descărcări electrice, intensificări de vânt și grindină de mici dimensiuni.
Județul Hunedoara se află și el pe lista avertizărilor, între orele 14:00 și 15:00, fiind vizate localitățile Vulcan, Lupeni, Uricani și Aninoasa. Aici sunt așteptate averse cu cantități de 15–25 l/mp, furtuni electrice, vânt intens și grindină.
În Cluj, ANM a emis un cod portocaliu valabil între 14:05 și 15:00, pentru localitățile Gherla, Bonțida, Iclod, Sic, Fizeșu Gherlii, Țaga, Sânmărtin, Geaca și Buza. Avertizarea face referire la grindină de dimensiuni medii, vijelii, descărcări electrice frecvente și averse însemnate cantitativ.
Pe lângă aceste fenomene severe, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis marți un cod galben de viituri rapide și posibile inundații locale, valabil în zece județe: Maramureș, Satu Mare, Bistrița-Năsăud, Harghita, Mureș, Brașov, Argeș, Dâmbovița, Prahova și Ilfov. Avertizarea hidrologică este valabilă până miercuri, la ora 12:00.
„Fenomenele vizate constau în scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, precum şi viituri rapide pe râurile mici, cu potenţial de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri ce pot conduce la depăşirea cotelor de atenţie”, a precizat sursa citată.
Cele mai periculoase episoade sunt așteptate marți, între orele 16:00 și 23:00, când intensitatea fenomenelor va fi crescută. Autoritățile îndeamnă populația să evite deplasările în apropierea apelor și să nu încerce să traverseze râuri învolburate.
„În acest context, populaţia este rugată să manifeste prudenţă, să evite deplasările în apropierea cursurilor de apă, să nu încerce traversarea râurilor învolburate şi să fie pregătită pentru intervenţii rapide în cazul apariţiei unor situaţii de urgenţă”, avertizează hidrologii.
În paralel cu fenomenele extreme de tip vijelie și grindină, România se confruntă și cu un val de căldură neobișnuit pentru această perioadă. Temperaturile din unele regiuni vor atinge pragul de 36 de grade Celsius, ceea ce complică și mai mult intervențiile autorităților în cazurile de urgență generate de intemperii. Alternanța bruscă dintre caniculă și furtuni accentuează pericolul producerii unor evenimente meteo imprevizibile.
„M-am întors, după trei zile, în Covasna, judeţul în care a plouat în ultima săptămână cât pentru două luni şi jumătate, ca să am o imagine şi mai clară asupra pagubelor pe care le-au lăsat în urmă şuvoaiele. Împreună cu premierul Cătălin Predoiu, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Bogdan Despescu, am mers în Boroşneu Mare şi în Băcel pentru a face o evaluare în detaliu a situaţiei şi a propune măsuri de remediere.” – Mircea Fechet, ministrul Mediului
„Sunt zone cu risc la inundaţii, iar ploile torenţiale de săptămâna trecută au transformat satele în întinderi uriaşe de apă. Aproape 300 gospodării au fost inundate, sute de oameni au fost evacuaţi. Apa a ajuns în unele cazuri până la acoperişul caselor, a înghiţit animale, grădini, maşini, utilaje, terenuri agricole.” – Mircea Fechet, ministrul Mediului
Situația meteorologică și hidrologică rămâne critică în multe zone ale țării, autoritățile monitorizând în timp real evoluția condițiilor atmosferice. Cetățenii sunt sfătuiți să urmeze recomandările oficiale și să fie pregătiți pentru eventuale intervenții rapide, în funcție de gravitatea manifestărilor din teren. Reprezentanții ISU, Apele Române și instituțiile locale sunt în alertă pentru a interveni acolo unde apar probleme.
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨