Compania turcă Gulermak implicate în proiecte de metrou în România lasă datorii uriașe în India

Data actualizării: 4 iulie 2025

Compania turcă Gulermak, cea care dorește să construiască metroul M4 din România și care deja lucrează la Magistrala 6 Otopeni și la proiectul metroului din Cluj, a părăsit India cu datorii de peste 8 milioane de euro, după ce a fost implicată în construcția unui segment al metroului din orașul indian Kanpur.

Neplăți și evaziune

Gulermak a lăsat în urmă taxe neplătite de 800 de milioane de rupii (aproximativ 8,25 de milioane de euro). Compania nu a mai plătit 53 de contractori timp de aproximativ zece luni și a amânat plățile după protestele față de rolul Turciei în războiul dintre India și Pakistan. Oficialii de vârf ai companiei turce au părăsit India fără a oferi vreun răspuns cu privire la această situație.

Contractorii au declarat că oficialii companiei au fugit din oraș și au evitat să răspundă la întrebări legate de datoriile neachitate.

Reclamații și nicio măsură

Plângerea depusă de contractorii neplătiți la Uttar Pradesh Metro Rail Corporation (UPMRC) nu a generat nicio măsură. Nouă dintre acești antreprenori au ajuns la biroul Magistraturii locale și au depus o plângere scrisă.


Proiectul de metrou din Kanpur a fost realizat de o societate a companiei indiene Sam India și a companiei turce de construcții Gulermak. Din cei 53 de antreprenori care au construit tronsonul stației de metrou, reprezentanții a nouă firme contractante au ajuns luni la biroul Procuraturii și au depus un memoriu.

Gulermak are afaceri importante în România. În 2023, Ministerul Transporturilor, prin Metrorex, a semnat cu turcii din Asocierea Gulermak Ağir Sanayi Inşaat Ve Taahhüt A.S.-Somet SA un contract în valoare de 1,3 miliarde de lei pentru proiectarea și execuția lucrărilor la linia de metrou M6, de la Tokyo (Mall Băneasa) la Aeroportul Internațional Henri Coandă.

Lucrările la linia de 7,6 km și 6 stații sunt programate să dureze cel puțin patru ani. Magistrala 6 de metrou va avea 12 statii noi, un traseu total de 14,2 km de cale dublă, pe care vor circula 12 trenuri noi.

Potrivit unor surse, Gulermak participă și la licitația pentru continuarea Magistralei 4, de la Gara de Nord la la Gara Progresul, unde s-au remarcat atât prin calitatea de participanți, cât și prin cea de contractanți și terți susținători, situație care ar fi la limita bunelor practici.

Redacția Gândul a cerut un punct de vedere de la reprezentanții Gulermak în România cu privire la situația din India, iar pe măsură ce vom primi răspuns vom actualiza acest articol.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨