Vine frigul în România. Se anunță ninsori și vijelii în multe zone din țară. Anunțul de ultimă oră făcut de meteorologi

Un val de aer polar lovește România începând de sâmbătă dimineață, 10 mai, aducând temperaturi mult mai scăzute decât normalul perioadei și condiții meteo severe în multe zone ale țării.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis deja o atenționare meteo cod galben de vânt puternic pentru ziua de vineri, 9 mai, care va afecta mai multe regiuni și va intensifica senzația de frig.
Vine frigul: temperaturi negative, brumă și ninsori la munte
Potrivit ANM, între sâmbătă, ora 3:00 dimineața, și joi, ora 10:00, România va fi traversată de o masă de aer polar care va aduce o răcire accentuată a vremii. Temperaturile maxime vor varia între 10 și 18 grade Celsius, în timp ce minimele vor ajunge sub zero grade în zonele depresionare și la munte. În aceste regiuni se va forma brumă, iar la altitudini de peste 1.500 de metri vor cădea precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, cu depuneri locale de zăpadă.
Regiunile cele mai afectate vor fi Maramureșul, estul și sud-estul Transilvaniei, nordul Moldovei și Dealurile de Vest, unde bruma va fi mai accentuată din cauza cerului senin și a vântului slab. La munte, în special în Carpații Meridionali și sudul Carpaților Orientali, se va depune strat de zăpadă, ceea ce va crea condiții de iarnă în plină lună mai.
Pe lângă temperaturile coborâte, vântul va contribui și el la accentuarea frigului. Vineri, 9 mai, între orele 10:00 și 20:00, centrul și sudul Moldovei vor fi sub cod galben de vânt puternic, cu intensificări de 50-60 km/h la rafală.
„Vântul va avea intensificări cu viteze de 50-60 km/h la rafală, ceea ce va face ca temperaturile să fie resimțite ca fiind și mai scăzute decât cele efective.”
În restul zonelor extracarpatice, vântul va sufla cu 35-45 km/h, iar în Carpații Meridionali și de Curbură, rafalele vor atinge chiar și 80 km/h. Aceste intensificări vor genera un disconfort termic accentuat, mai ales în zonele joase, dar și un risc crescut de viscol în regiunile montane.
Valul de frig nu se va limita doar la weekend, ci va persista pe întreaga durată a săptămânii următoare, potrivit prognozei ANM. Temperaturile maxime se vor menține între 11 și 19 grade Celsius în majoritatea regiunilor, iar minimele vor coborî între 2 și 10 grade. În zonele depresionare și la munte, temperaturile vor scădea sub zero grade, fenomen care va favoriza apariția brumei și a ninsorilor, în special în timpul nopților senine.
Zonele montane vor fi cele mai afectate de acest episod de vreme severă. Precipitațiile sub formă de ninsoare vor continua să se manifeste la altitudini de peste 1.500 de metri, iar în unele locuri, stratul de zăpadă se va menține pentru mai multe zile.
„Aceste condiții de iarnă, mai ales la altitudini mari, vor face ca vremea să fie extrem de rece și imprevizibilă în aceste zone”, au transmis meteorologii.
În același timp, regiunile din estul și nordul țării vor resimți din plin efectele răcirii accentuate, mai ales în contextul intensificărilor de vânt care vor spori senzația de frig. Zonele extracarpatice nu vor fi ocolite nici ele de acest fenomen, însă rafalele vor fi ceva mai moderate față de cele înregistrate în Moldova și în zona montană.
„În zonele montane și în regiunile de munte, vântul va spori și riscul de viscol.”
În perioada menționată, condițiile meteo vor fi specifice unui final de toamnă sau început de iarnă, deși ne aflăm în prima parte a lunii mai. Aerul polar care afectează România nu doar că aduce un disconfort accentuat, dar și impune prudență pentru cei care călătoresc în zonele montane sau locuiesc în zonele depresionare unde riscul de îngheț este ridicat.
Vremea deosebit de rece, vântul puternic și fenomenul de brumă vor rămâne caracteristici predominante în aproape toate regiunile țării pe parcursul acestei perioade. ANM nu a anunțat momentan o dată clară la care aceste condiții vor înceta.
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨