Guvernul Ciolacu pleacă. Știm cine va fi noul premier

Întreaga conducere a Partidului Social Democrat este așteptată să își depună demisia, după scorul slab obținut de Crin Antonescu în primul tur al alegerilor prezidențiale desfășurate duminică, 4 mai.
Cu doar 20,07% din voturi, rezultatul a provocat agitație în rândul liderilor partidului. În acest context, PSD urmează să se întâlnească într-o ședință decisivă programată pentru ora 17:00. În paralel, Partidul Național Liberal va organiza și el o ședință a Biroului Politic Național, tot de la ora 17:00.
Se anunță demisii și un nou premier interimar
Potrivit informațiilor transmise de Mediafax, Marcel Ciolacu a informat deja coaliția că intenționează să își depună mandatul de premier. Funcția de premier interimar ar urma să fie preluată de un membru actual al Guvernului, iar PNL îl propune în acest sens pe Daniel David, actualul ministru al Educației. Surse din partid spun că decizia va fi discutată în ședința liderilor liberali de luni.
Daniel David, care ocupă și funcția de rector suspendat al Universității Babeș-Bolyai din Cluj, ar urma să conducă Guvernul până la turul doi al alegerilor prezidențiale. El a preluat portofoliul Educației în decembrie 2024, în Guvernul Ciolacu, după ce Ligia Deca a părăsit funcția. Deca era considerată apropiată de președintele Klaus Iohannis.
Pe fondul tensiunilor din coaliție, mai mulți lideri PNL au transmis că partidul ar trebui să se retragă de la guvernare și să rupă legătura cu PSD. Propunerea privind numirea lui Daniel David urmează să fie confirmată sau respinsă în cadrul ședinței programate.
În ședința PSD de la ora 17:00, pe lângă demisia premierului, se vor discuta și posibilele nume pentru preluarea conducerii. Printre cei vehiculați se numără Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București, și Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei.
În interiorul Partidului Social Democrat, presiunea pentru schimbare vine pe mai multe planuri, iar surse apropiate conducerii susțin că este puțin probabil ca Marcel Ciolacu să rămână în fruntea Executivului după ședința de la ora 17:00. Discuțiile sunt intense, iar demisiile anunțate în lanț par să contureze o restructurare majoră a partidului, ca urmare a rezultatului slab obținut de candidatul susținut de coaliție, Crin Antonescu.
„Este clar că trebuie să ne asumăm eșecul”, a declarat pentru Mediafax un lider PSD care a dorit să rămână anonim.
Această atitudine pare să fie împărtășită de tot mai mulți membri ai conducerii, care văd în demisie singura soluție pentru a calma nemulțumirile interne și pentru a reconfigura strategia partidului înainte de turul doi al alegerilor.
Din partea liberalilor, ideea susținerii lui Daniel David în fruntea Guvernului este legată atât de profilul său academic, cât și de poziția echilibrată în coaliție. Daniel David este văzut ca o figură de tranziție, capabilă să asigure stabilitatea până la încheierea alegerilor.
„Nu am luat o decizie finală, dar există un consens larg pentru această propunere”, au declarat surse din PNL pentru Mediafax.
Totodată, în interiorul PNL se conturează din ce în ce mai clar dorința de a marca o delimitare față de Partidul Social Democrat.
„Trebuie să ne retragem și să ne asumăm identitatea liberală”, a spus un alt lider liberal, făcând referire la nemulțumirile față de parteneriatul cu PSD.
Numele lui Daniel Băluță, Mihnea Costoiu și Lia Olguța Vasilescu sunt din ce în ce mai des invocate ca potențiali succesori în conducerea PSD. Fiecare dintre aceștia are susținere în partid și un profil politic bine conturat, ceea ce îi transformă în opțiuni viabile pentru perioada următoare.
Astfel, ora 17:00 va marca un moment-cheie în politica românească, atât pentru PSD, cât și pentru PNL. Demisiile, eventualele numiri și poziționările din coaliție vor influența dinamica guvernării până la finalul alegerilor prezidențiale.
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨