Oficialii din zona euro doresc sa reduca numarul bancilor sub supravegherea BCE

Oficiali de rang înalt din zona euro intenționează să elibereze mai multe bănci de sub supravegherea directă a Băncii Centrale Europene (BCE) într-o încercare de a simplifica reglementările bancare, conform surselor anonime citate de Bloomberg. Acest lucru face parte dintr-un efort mai larg de revizuire a criteriilor care determină dacă o bancă este „semnificativă” și merită să fie supravegheată de BCE, sau dacă ar trebui să fie lăsată în mâinile autorităților naționale.
Un grup nou de lucru al BCE
BCE a format recent un grup condus de câțiva dintre cei mai puternici guvernatori, cu scopul de a simplifica reglementările bancare. Acest grup a fost format în urma unei cereri din partea guvernatorilor băncilor centrale din Germania, Franța, Italia și Spania, care au solicitat Comisiei Europene o „evaluare cuprinzătoare” a regulilor, pentru a asigura „condiții de concurență echitabile” cu alte jurisdicții majore.
„Reziliența sistemului nostru financiar poate fi atribuită în mare parte regulilor stabilite după criza financiară globală. Stabilitatea financiară este un bun public global – este în interesul tuturor și trebuie să rămână obiectivul pe termen lung.” – Vicepreședintele BCE, Luis de Guindos
În prezent, BCE supraveghează direct 114 instituții financiare importante. În urmă cu mai bine de un deceniu, aceasta a preluat supravegherea băncilor pentru a ajuta la restabilirea încrederii în industria bancară, după criza creditelor din 2008 și criza datoriilor suverane din regiune. Cu toate acestea, unii oficiali se întreabă dacă instituțiile financiare mai mici nu sunt copleșite de cererile BCE.
Posibile schimbări în supravegherea bancară
Reducerea numărului de bănci aflate sub supravegherea directă a BCE ar putea ajuta la reducerea poverii creditorilor implicați și la degrevarea personalului băncii centrale, potrivit surselor. Aceasta ar putea fi realizată prin creșterea pragului activelor peste care băncile sunt considerate semnificative sau prin includerea unui număr mai mic de bănci din țări mai mici. Însă, modificarea criteriilor ar necesita acțiuni din partea legiuitorilor europeni, făcând calea către reformă dificilă.
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨