Scaderea puterii Statelor Unite in sistemul comercial mondial, evidentiat de Financial Times

Recent, cotidianul Financial Times a constatat o schimbare majora in sistemul comercial mondial. Potrivit acestuia, Statele Unite nu mai sunt indispensabile in configurarea acestui sistem, in contextul restrictiilor bugetare severe care afecteaza asistenta straina, furnizarea de tehnologii ecologice si accesul pe pietele noi.
Strategia lui Trump, in discutie
Alan Beattie, autorul articolului, critica strategia fostului presedinte al SUA, Donald Trump.
„Strategia lui Trump este teribila: nici macar nu este clar ce vrea.”
a scris Beattie. El sustine ca avantajul Statelor Unite in reconfigurarea sistemului comercial mondial s-a redus semnificativ in comparatie cu situatia Chinei.
Barack Obama, presedintele anterior, numea Statele Unite „natiunea indispensabila”. Cu toate acestea, la nivel comercial si tehnologic, aceasta afirmatie devine tot mai putin adevarata.
Scaderea asistentei financiare
Prin aplicarea Planului Marshall dupa al II-lea Razboi Mondial, Statele Unite creasera o politica economica transatlantica in vestul Europei. Aceasta nu oferea doar asistenta financiara, ci si tehnologii avansate si acces la piata americana de consum. Insa, avantajele s-au disipat in timp. Bugetul SUA pentru programe de asistenta a scazut masiv in raport cu cel al Chinei, iar Departamentul pentru Eficienta Guvernamentala a inchis ultimele vestigii ale Agentiei americane pentru Dezvoltare Internationala (USAID).
Pierderea avantajului tehnologic
Statele Unite au inceput sa piarda avantajele tehnologice in materie de vehicule electrice si acumulatori. Chiar daca nu pot oferi tehnologie pentru obtinerea acordurilor comerciale, Statele Unite mentin un avantaj asupra Chinei la nivelul pietei interne. Cu toate acestea, Financial Times concluzioneaza ca Statele Unite nu mai au avantajele, tehnologia sau accesul pe piata necesare pentru a exercita control asupra relatiilor comerciale globale.
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨