Donald Trump contesta gratierile semnate de Joe Biden cu autopen pentru membrii comisiei care a anchetat asaltul asupra Capitoliului

Data actualizării: 4 iulie 2025

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a luat o poziție fermă în ceea ce privește gratierile semnate de predecesorul său, Joe Biden, pentru membrii Congresului care au investigat asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021. Trump a declarat că aceste gratieri sunt ‘nule și fără nicio forță sau efect juridic’.

Contestația lui Trump

Într-o postare pe Truth Social, rețeaua sa, Trump a contestat validitatea gratierilor, susținând că Biden le-a semnat cu autopen, un dispozitiv care reproduce automat semnătura unei persoane. Acest dispozitiv este folosit de obicei în situații în care cineva trebuie să semneze un volum mare de documente. Această afirmație vine după o serie de argumente similare ale fundației conservatoare Heritage.


«Grațierile» pe care somnorosul Joe Biden le-a dat Comitetului neselectat al bătăușilor politici și multor altora, sunt prin prezenta declarate NULE ȘI FĂRĂ FORȚĂ ȘI EFECT, din cauza faptului că au fost făcute cu Autopen. Cu alte cuvinte, Joe Biden nu le-a semnat, dar, mai important, nu știa nimic despre ele! – a scris Trump.

Puterea de grațiere

Puterea de grațiere a fost mult timp considerată una dintre cele mai mari puteri executive pe care le are un președinte american. Instanțele au fost reticente în a pune limite în ceea ce privește modul în care sunt acordate gratierile. Cu toate acestea, Trump sugerează că există posibilitatea ca Departamentul de Justiție să încerce să-i judece pe unii dintre cei mai mari adversari politici ai președintelui.

„Nu este decizia mea, aceasta va fi la latitudinea unei instanțe, dar aș spune că sunt nule și neavenite, pentru că sunt sigur că Biden nu avea idee că avea loc și cineva folosea un stilou automat pentru a semna”, a declarat Trump pentru presă la bordul Air Force One duminică seară.

Într-o decizie din 2024 a unei instanțe, s-a precizat că gratierea nici măcar nu trebuie să fie în scris. „Răspunsul este fără îndoială nu. Limbajul simplu al Constituției nu impune o astfel de regulă”, a decis atunci instanța.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨