Telescopul James Webb descopera semne de viata maritima pe o planeta situata la 124 ani-lumina de Pamant
In adancurile albastre ale planetei noastre se ascunde un univers inca nedeslusit. Desi Terra este acoperita in proportie de peste 70% de apa, oamenii au explorat doar o mica parte din oceanele sale. Se estimeaza ca peste 80% din lumea subacvatica ramane necunoscuta, iar nenumarate forme de viata marina inca asteapta sa fie descoperite. Ocean Census a raportat descoperirea a noi 800 de specii marine. Potrivit NOAA, oamenii de stiinta estimeaza ca aproximativ 91% dintre speciile marine de pe Pamant nu au fost inca clasificate. Peste 80% din oceanul planetar este necartografiat, neobservat si neexplorat.
Telescopul James Webb descopera semne de viata pe o planeta situata la 124 ani-lumina de Pamant
Telescopul James Webb de la NASA a detectat semne de viata maritima pe o planeta situata la 124 ani-lumina de Pamant. Este vorba despre planeta numita K2-18b, iar Telescopul Spatial James Webb ar fi identificat amprente chimice in atmosfera sa: sulfurii de dimetil si disulfurii de dimetil. Pe Pamant, ambele molecule sunt produse exclusiv de forme de viata microbiana, in special de fitoplanctonul marin.
K2-18b, o posibila planeta oceanica
Situata la 124 de ani-lumina de Pamant, K2-18b ar putea fi o „lume Hyceana” – o planeta complet acoperita de apa lichida si cu o atmosfera bogata in hidrogen. Autorul principal al studiului, Nikku Madhusudhan, profesor de astrofizica si stiinta exoplanetelor la Universitatea din Cambridge, observa planeta din 2021. El a presupus ca K2-18b ar putea avea oceane de apa lichida deoarece se afla pe o traiectorie locuibila fata de steaua sa (asa numita zona Goldilocks).
„Lucrari teoretice anterioare prevedeau ca niveluri ridicate de gaze pe baza de sulf, cum sunt DMS si DMDS, sunt posibile pe astfel de lumi oceanice. Iar acum le-am observat, exact cum era prezis. Dintre toate scenariile posibile, un ocean plin de viata pare cel mai plauzibil pe baza datelor pe care le avem”, a declarat Madhusudhan.
Cu toate acestea, autorii studiului subliniaza ca sunt necesare si alte date pentru a sustine o dovada directa a existentei unor forme de viata. Ei estimeaza ca intre 16 si 24 de ore de observatii suplimentare cu telescopul James Webb ar putea aduce mai multe lamuriri. Alti experti, insa, spun ca entuziasmul trebuie temperat, pentru ca nu este clar nici macar ce fel de planeta este K2-18b.
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨