Ambitiile imperialiste ale lui Putin si efectul lor asupra vecinilor Rusiei

Din Georgia până în Kazahstan, toți ochii sunt ațintiți asupra negocierilor purtate pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Rezultatul acestor negocieri va determina, în ultimă instanță, capacitatea Moscovei de a proiecta influență în jurul granițelor Rusiei. Războiul din Ucraina trebuie să se încheie, dar contează foarte mult cum se încheie. O pace care are ca rezultat câștiguri teritoriale obținute de Putin nu ar fi doar o trădare a Kievului, ci ar da o lovitură statelor de la periferia Rusiei, cele care continuă să se lupte cu ambițiile neo-imperiale ale Kremlinului.
Impactul asupra Caucazului de Sud si Asiei Centrale
În Caucazul de Sud și Asia Centrală, rezultatul războiului va fi ca un test de turnesol. Rezistența eroică a Ucrainei a creat o fereastră rară de oportunitate pentru vecinii vulnerabili ai Rusiei de a slăbi strânsoarea Moscovei. Cu toate acestea, fereastra de oportunitate se poate închide acum. Nu pentru că Rusia câștigă pe câmpul de luptă, ci pentru că Washingtonul pare dornic să restabilească legăturile cu Moscova, chiar dacă asta înseamnă încheierea războiului în condiții nefavorabile pentru Kiev.
„Ceea ce iese la iveală seamănă din ce în ce mai mult cu un compromis forțat pe cheltuiala Kievului – o destindere a relațiilor dintre SUA și Rusia, în schimbul teritoriului ucrainean.”
Dacă agresiunea Moscovei are ca rezultat câștiguri teritoriale, mesajul către vecinii Rusiei va fi clar: puterea are dreptate, independența și suveranitatea sunt condiționate, iar agresiunea dă roade. Efectele unor concesii teritoriale făcute de Ucraina ar putea fi resimtite puternic în regiune.
Implicatiile pentru Georgia si Asia Centrala
Dacă Ucraina ar fi nevoită să accepte concesii teritoriale, efectul s-ar simți, de asemenea, în Georgia, unde guvernul este dominat de un oligarh prietenos cu Rusia și a ignorat dorința covârșitoare a societății pentru legături mai strânse cu Europa. O înțelegere în Ucraina care validează câștigurile Rusiei ar trimite un semnal greșit georgienilor și ar încuraja guvernul să continue să se apropie de Moscova. În timp ce prezența Rusiei persistă în Asia Centrală, influența sa este vizibil slăbită. Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei au creat oportunități pentru vecinii Rusiei. Despărțită de lanțurile sale tradiționale de aprovizionare, Rusia a trebuit să găsească altele noi, iar Caucazul de Sud și Asia Centrală au devenit canale importante pentru mărfurile occidentale.
Există riscul major ca Rusia – după încheierea conflictului din Ucraina – să își îndrepte atenția, din nou, către vecinii săi, exercitând presiuni sau oferind stimulente economice pentru a-i trage înapoi pe orbita sa. În același timp, statele din regiune se tem că Occidentul va reveni la afacerile cu Moscova, posibil ca o consecință a eforturilor conduse de SUA de a pune capăt războiului din Ucraina. Un astfel de rezultat trebuie evitat cu orice preț. Negociatorii ar trebui să lucreze pentru o înțelegere cu care Rusia să poată trăi, dar nu una care să răsplătească agresiunea sau să acorde Moscovei influența pe care încearcă să o recupereze.
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨