Elena Udrea va fi eliberată din închisoare joi. Decizia Tribunalului Prahova este definitivă

Elena Udrea va fi eliberată joi din Penitenciarul Târgșor, după ce Tribunalul Prahova a respins contestația formulată de DNA împotriva deciziei Judecătoriei Ploiești, care aprobase anterior liberarea condiționată a fostului ministru. Hotărârea este definitivă și vine după ce Udrea a executat trei ani și zece luni din pedeapsa de șase ani primită în dosarul „Gala Bute”.
Udrea a fost încarcerată din iunie 2022, după ce a fost extrădată din Bulgaria, iar în prezent are 51 de ani. Judecătoria Ploiești a decis pe 1 iulie că fostul demnitar poate fi eliberat condiționat, considerând că îndeplinește criteriile prevăzute de lege pentru acest pas.
Judecătorii au motivat eliberarea prin muncă prestată și conduită bună
La momentul pronunțării deciziei de către Judecătoria Ploiești, Udrea era internată în spital, în așteptarea unei intervenții chirurgicale. Cu toate acestea, DNA a depus contestație, invocând gravitatea faptelor pentru care a fost condamnată și atitudinea ei în perioada anchetelor.
Instanța a explicat că decizia favorabilă s-a bazat pe mai multe elemente, precum executarea fracției minime din pedeapsă, comportamentul pozitiv în detenție și implicarea activă în activități educaționale și muncă.
„Petenta a conştientizat gravitatea comportamentului infracţional, a interiorizat valorile sociale fundamentale și a manifestat reale progrese în procesul de reeducare”, se arată în motivarea deciziei.
Conform documentelor din dosar, Udrea a fost repartizată la activități lucrative în penitenciar, acumulând 81 de zile considerate executate suplimentar. Ea a solicitat constant audierea în comisia de muncă și s-a implicat în activitățile instituției, semn că a dorit să participe la procesul de reintegrare.
Magistrații au subliniat că a respectat regulile și nu a avut abateri disciplinare. În plus, s-a implicat activ în programe de educație și asistență psihosocială. Sprijinul familiei – considerat de judecători ca un factor important pentru reintegrare – a fost de asemenea constant pe parcursul detenției.
În ciuda tuturor acestor aspecte pozitive evidențiate de instanță, DNA a susținut în continuare că eliberarea nu este justificată, aducând ca argument principal gravitatea faptelor comise de Elena Udrea între 2010 și 2012. Procurorii au afirmat că aceasta nu a arătat dovezi convingătoare de îndreptare și au atras atenția asupra tentativelor ei de a evita aplicarea legii.
„Faptele sunt grave, iar dovezile de îndreptare nu sunt convingătoare”, a fost poziția exprimată oficial de DNA în contestație.
Instituția a reamintit faptul că în ziua pronunțării sentinței definitive, Udrea a încercat să fugă din țară și a fost prinsă la frontieră, în Bulgaria, de unde a fost ulterior extrădată.
Procurorii au atras atenția și asupra riscului de a slăbi autoritatea actului de justiție, dacă fosta ministră ar fi eliberată anticipat. Ei au susținut că punerea acesteia în libertate ar transmite un semnal greșit, având în vedere natura acuzațiilor și poziția de putere pe care o ocupa la momentul faptelor.
Judecătorii au ținut cont și de viața de familie a fostului ministru.
Un alt aspect luat în calcul de magistrați în motivarea deciziei de liberare a fost faptul că Elena Udrea are o fetiță minoră. Instanța a considerat că acest element contribuie la susținerea ideii de reintegrare socială și profesională, considerând că există șanse reale ca aceasta să nu recidiveze.
Judecătorii au menționat și că infracțiunile pentru care Udrea a fost condamnată au fost comise într-un context legat strict de funcțiile publice pe care aceasta le ocupa atunci. Cum prin hotărârea definitivă de condamnare i-au fost interzise drepturile de a mai deține astfel de funcții, instanța a apreciat că nu există riscul repetării faptelor.
În lipsa eliberării condiționate, termenul maxim la care Udrea ar fi putut părăsi penitenciarul era stabilit pentru 28 august 2027. Decizia Tribunalului Prahova din 18 iulie este definitivă și deschide calea eliberării anticipate într-unul dintre cele mai mediatizate dosare de corupție din România.
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨