Majorare a prețurilor alimentelor la nivel global înregistrează ONU în luna iunie

Conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), indicele global al prețurilor produselor alimentare a înregistrat o creștere în luna iunie a acestui an. Acesta s-a situat la o medie de 128 puncte, cu 0,5% mai mult decât nivelul din mai.
Care sunt alimentele care s-au scumpit cel mai mult?
În luna iunie, majorări ale cotațiilor au fost observate la carne, lactate și uleiuri vegetale. În ciuda creșterii cu 5,8% față de iunie 2024, indicele rămâne cu 20,1% sub cel mai înalt nivel atins în martie 2022. Cotațiile la cereale au înregistrat o scădere de 1,5% în iunie, la 107,4 puncte, cu 6,8% sub nivelul de anul trecut. Recoltele mai mari și competitivitatea crescută în exporturi din Argentina și Brazilia au dus la scăderea prețurilor la porumb pentru a doua lună consecutiv.
Prețurile la grâu în creștere
În contrast, prețurile la grâu au crescut pe fondul temerilor legate de condițiile meteo din Rusia, Uniunea Europeană și Statele Unite. Prețurile la uleiurile vegetale au crescut cu 2,3%, fiind acum cu 18,2% peste nivelul de anul trecut, în urma prețurilor mai ridicate la uleiul de palmier, cel de soia și de rapiță.
Cotațiile la zahăr au scăzut luna trecută cu 5,2%, cel mai redus nivel din aprilie 2021, reflectând îmbunătățirea perspectivelor de aprovizionare în Brazilia, India și Thailanda.
În iunie, prețurile la carne au atins un nivel record, fiind acum cu 6,7% peste nivelul de anul trecut, cu creșteri la toate categoriile, cu excepția cărnii de pasăre. Cotațiile la zahăr au urcat luna trecută cu 0,5%.
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨