Ministrul de Interne german propune încheierea unui acord cu talibanii pentru repatrierea imigranților afgani

Ministrul de Interne al Germaniei, Alexander Dobrindt, a surprins opinia publică prin propunerea de a încheia un acord cu talibanii pentru a facilita deportarea imigranților afgani. Această inițiativă a stârnit imediat reacții aprinse din partea partenerilor de coaliție.
Repatrierea imigranților afgani
Dobrindt a susținut că recurgerea la canale indirecte de comunicare cu gruparea islamistă nu mai este sustenabilă, pledând pentru discuții directe pentru returnarea imigranților afgani în țara lor de origine. „Ideea mea este să încheiem acorduri direct cu Afganistanul pentru a permite repatrierile”, a declarat ministrul german. Germania încă folosește părți terțe pentru a purta discuții, a adăugat el, subliniind că „aceasta nu poate rămâne o soluție permanentă”.
„Dacă împreună cu Guvernul afgan elaborează un mecanism pentru deportarea afganilor în țară, nu avem nicio obiecție la asta”, a declarat Suhail Shaheen, ambasadorul Guvernului interimar afgan în Qatar și purtător de cuvânt pentru presa internațională.
Combaterea imigrației, o prioritate pentru noul guvern german
Germania a înregistrat anul trecut cel mai mare număr de solicitanți de azil din UE, cu aproximativ 230.000 de cereri – o scădere de aproximativ 30% față de anul precedent. Dobrindt dorește ca acest număr să scadă mult sub 200.000. De la preluarea puterii, talibanii au impus o versiune strictă a legii sharia în Afganistan, o țară cu 41 de milioane de locuitori, inclusiv pedepse corporale pentru infracțiuni precum adulterul și furtul.
Un acord oficial privind imigrația cu talibanii, care au răsturnat Guvernul afgan susținut de NATO în urmă cu patru ani, ar face din Germania primul stat occidental care încheie un astfel de acord.
Germania a folosit Qatarul ca intermediar anul trecut, când a aranjat repatrierea a 28 de afgani condamnați pentru infracțiuni penale, potrivit revistei Der Spiegel. Zborul, care a avut loc în timp ce Guvernul cancelarului de atunci, Olaf Scholz, se confrunta cu o presiune politică puternică după atacurile din orașul Solingen, a fost prima deportare de acest tip după ce talibanii au preluat puterea.
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨