Discrepanțe economice între Germania și Franța: Investiții inedite versus eforturi de economisire

În timp ce Franța își concentrează eforturile pe reglarea cheltuielilor publice, Germania încearcă să relanseze economia prin intermediul unor investiții inedite. Această diferență de strategii conduce la o accentuare a discrepanțelor dintre cele două țări, potrivit cotidianului Le Monde.
Germania împrumută, Franța economisește
Guvernul german a dezvăluit recent o traiectorie ce se îndepărtează de austeritatea bugetară de până acum. Germania a anunțat că va atrage credite de 850 de miliarde de euro până în 2029, pentru a finanța o creștere masivă a cheltuielilor. În contrast, Franța, care se confruntă cu un deficit, încearcă să economisească 40 de miliarde de euro până în 2026.
„Pentru că nu a știut să remedieze dezechilibrele bugetare în timp util, Franța riscă o îndepărtare spectaculoasă de Germania”
, notează Le Monde.
Investiții versus cheltuieli
În ciuda aparențelor, Germania nu adoptă o atitudine relaxată în materie bugetară. Într-un efort de a profita de austeritatea din ultimele decenii, Germania încearcă să relanseze economia prin investiții inedite. Se estimează că Berlinul va injecta în economie circa 120 de miliarde de euro anual, până în 2029. În același timp, Franța continuă să se îndatoreze pentru finanțarea cheltuielilor de funcționare. Datoria publică a Franței a crescut cu 40,5 miliarde de euro în primul trimestru al anului. În acest context, Berlinul folosește marjele de manevră acumulate de-a lungul anilor, în timp ce Parisul abia reușește să se mențină pe linia de plutire.
Deși există o anumită convergență între Franța și Germania la nivelul datoriei suverane, faptul că nu pornesc de pe poziții similare face toată diferența. În 2024, Berlinul respecta încă Pactul European de Stabilitate, având un deficit sub nivelul de 3,0% din PIB și o datorie care depășește puțin criteriile de la Maastricht. Acest lucru oferă Germaniei o poziție avantajoasă față de Franța, permițând Berlinului să accelereze tranziția ecologică și investițiile în apărare și infrastructură.
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨