Acord comercial final între UE și SUA până pe 9 iulie este imposibil, cele două părți vizează un acord de principiu

Data actualizării: 4 iulie 2025

În contextul în care termenul limită pe 9 iulie se apropie cu repeziciune, un acord comercial final între UE și SUA pare a fi o misiune imposibilă. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat recent că cele două părți se concentrează acum pe stabilirea unui ‘acord de principiu’ mai puțin detaliat.

Negocieri sub presiunea timpului

După aproape trei luni de negocieri, UE și SUA se apropie de un acord provizoriu pentru a evita amenințarea impunerii de taxe vamale de 50% pentru produsele din UE de către președintele american Donald Trump. Deși negocierile comerciale dintre cele două părți reprezintă cea mai mare cantitate de schimburi comerciale la nivel global, totalizând 1.500 miliarde de euro pe an, complexitatea și volumul acestora a făcut ca un acord detaliat să fie imposibil de atins în perioada de 90 de zile care a fost acordată pentru discuții.


Acorduri de principiu în vigoare

Pe lângă UE, și Marea Britanie a convenit asupra unui acord de principiu cu SUA. În pofida acestor acorduri, taxele vamale ‘reciproce’ ale SUA rămân în vigoare – 20% pentru Vietnam și 10% pentru Marea Britanie. În acest context, Comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, se află la Washington pentru a purta discuții în vederea obținerii unui acord înainte de termenul limită de 9 iulie, după care Trump a amenințat că va crește taxele vamale ‘reciproce’ la 50%.

„Țările care nu au încheiat acorduri se vor confrunta cu taxe vamale majorate după 9 iulie.”

În ciuda eforturilor de negociere, deficitul comercial al SUA este în creștere, în pofida eforturilor președintelui Trump, iar piața muncii rămâne stabilă.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨