Elvetia isi consolideaza accesul la piata unica a UE prin acord recent, urmand un referendum pana in 2027

Elvetia a incheiat un acord cu Uniunea Europeana pentru a-si pastra si imbunatati accesul la piata unica a UE. Acest acord a fost rezultatul a mai mult de un deceniu de negocieri cu Bruxelles-ul.
Detalii despre acord
Acordul, care va fi supus unui referendum, include aceleasi probleme spinoase care au afectat relatia dintre Marea Britanie si UE, precum contributiile la buget, politica de migratie si rolul judecatorilor straini. Documentul, care contine aproape 1.000 de pagini de text, a fost dezvaluit luna trecuta, dupa semnarea unui acord in decembrie. Acesta va ancora Elvetia mai ferm pe cea mai mare piata unica din lume.
Daca va fi aprobat, noul cadru obliga Elvetia sa reflecte modificarile legislatiei UE in mai multe domenii. Aceasta aliniere dinamica – adoptarea automata a modificarilor din legislatia UE – se refera la sase domenii cheie: recunoasterea reciproca a standardelor privind marfurile, electricitate, siguranta alimentara, transportul aerian si terestru si libertatea de circulatie.
Elvetia ar fi obligata sa plateasca 375 de milioane de euro anual in bugetul UE. Procesul de adoptare sau respingere a acordului va dura cativa ani.
Rezistenta interna
Ca si in Marea Britanie, jurisdicția CEJ si adoptarea dinamica a legilor UE au devenit catalizatoare pentru miscarea eurosceptica din Elvetia.
„Adoptarea dinamica a legislatiei UE si a hotararilor CEJ schimba in cele din urma sistemul de democratie directa din Elvetia. Ne scade competitivitatea”, a declarat directorul executiv al Kompass/Europa, Philip Erzinger.
Grupul anti-UE, infiintat de miliardari din domeniul fondurilor de investitii private si alti antreprenori, strange semnaturi pentru a lansa o initiativa pentru un vot public pe aceasta tema. Partidul SVP de extrema dreapta al Elvetiei este impotriva acordului, care se bucura de sprijinul partidelor de stanga.
Exista, de asemenea, scenariul in care Elvetia ar vota “nu”. In 2021, cand Elvetia s-a retras din discutii, UE s-a razbunat prin retrogradarea participarii Elvetiei la programul Orizont Europa. Acest lucru s-ar putea intampla din nou daca acordul nu va fi ratificat pana la sfarsitul anului 2028.
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨