Președintele Ucrainei semnează decretul de retragere din Convenția de la Ottawa

Data actualizării: 4 iulie 2025

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind retragerea statului din Convenția de la Ottawa, care interzice minele antipersonal. Acest pas a fost făcut după mai bine de trei ani de la invazia rusă.

Retragerea din Convenția de la Ottawa

„Am decis să pun în vigoare decizia Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei din 29 iunie 2025 privind retragerea statului din Convenția care prevede interzicerea utilizării, stocării, producerii și transferului de mine antipersonal, cât și distrugerea acestora, din 18 septembrie 1997”, conform decretului publicat de președinție.


Convenția de la Ottawa, semnată de peste 160 de țări, interzice utilizarea, stocarea, producerea și transferul minelor antipersonal concepute pentru a fi îngropate sau ascunse în pământ. Declanșate de contactul cu o persoană, aceste mine pot ucide sau pot provoca răni grave.

Ucraina a ratificat acest tratat în 2005, dar Rusia a respins această posibilitate, urmând să invadeze teritoriul ucrainean în februarie 2022, conform cotidianului Sud Ouest. Ministrul ucrainean de Externe a descris măsura drept „dificilă”, dar „necesară și proporțională”, având în vedere „prioritatea absolută de a apăra statul împotriva agresiunii rusești”.

Alte țări care au părăsit Convenția de la Ottawa

Ucraina nu este singura țară care a optat pentru retragerea din Convenția de la Ottawa. Parlamentul Lituaniei a votat, în luna mai, ca țara să se retragă din Convenția de la Ottawa, care interzice minele antipersonal, deoarece statul baltic încearcă să își consolideze apărarea, în contextul pericolului rusesc. În aprilie, Parlamentul Letoniei a decis retragerea țării din Convenția de la Ottawa privind minele antipersonal, invocând necesitatea consolidării securității, din cauza invaziei ruse din Ucraina. De asemenea, Premierul Finlandei, Petteri Orpo, a anunțat, în aceeași lună, că statul său va părăsi convenția internațională care interzice minele antipersonal, afirmând necesitatea consolidării capacităților de apărare în fața amenințării ruse.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨