Noul guvern al României se confruntă cu provocări economice majore în încercarea de reducere a deficitului bugetar

Data actualizării: 4 iulie 2025

Noul guvern al României se pregătește pentru un botez al focului, deoarece măsurile drastice de reducere a celui mai mare deficit bugetar din UE vor provoca, probabil, o reacție negativă severă. O analiză realizată de POLITICO scoate în evidență faptul că printre ideile potențial incendiare luate în considerare se numără reducerea cu 20% a locurilor de muncă din sectorul public – cel puțin 167.000 de persoane –, creșterea taxei pe valoarea adăugată (TVA) și crearea unei noi taxe pe jocurile de noroc.

Deficitul bugetar al României

Deficitul a fost de 9,3% din produsul intern brut în 2024, iar eșecul reducerii acestuia ar putea duce la retrogradarea ratingului suveran al țării. Aceasta ar crește costurile de împrumut și ar putea agrava și mai mult deficitul. România riscă, de asemenea, suspendarea fondurilor UE de dezvoltare regională și post-pandemie.


Proteste din partea funcționarilor publici

Funcționarii publici care lucrează în clădirea care găzduiește biroul premierului Ilie Bolojan au protestat împotriva proiectului de lege care ar reduce bonusurile și numărul de zile libere suplimentare pentru cei care lucrează în condiții periculoase. Guvernul României a amânat o discuție pe această temă, pe fondul apelurilor la discuții cu sindicatele.

Planuri de reducere a deficitului

Comisia Europeană a solicitat României să își reducă deficitul bugetar la 2,8% din PIB până în 2030, într-un proiect de recomandare care va fi discutat la o reuniune a miniștrilor Economiei și Finanțelor, în data de 8 iulie. A ajunge acolo va fi dificil, notează Politico. Pe lângă reducerea drastică a numărului funcționarilor publici, se așteaptă noi taxe pe jocurile de noroc și creșteri ale accizelor, conform unui proiect de plan guvernamental.

„Această corecție este atât de amplă, de cuprinzătoare, încât durerea nu poate fi evitată”, a declarat Daniel Dăianu, fost ministru de finanțe care prezidează Consiliul Fiscal al Românului, care consiliază guvernul în chestiuni bugetare.

Noul guvern intenționează, de asemenea, să reevalueze proiectele de investiții și să restricționeze programele de sprijin guvernamental la cele care ar crește exporturile, ar reduce importurile și ar crea valoare adăugată.

Reacții la măsurile de austeritate

Ana Otilia Nuțu, analist de politici publice la think tank-ul Expert Forum, a declarat că este dificil pentru guvern să vândă austeritate atunci când vezi aceleași fețe obosite în guvern împotriva cărora oamenii au votat masiv. Noul guvern este format din trei dintre cele patru partide care au supravegheat o creștere a deficitului bugetar în ultimii ani: social-democrații de centru-stânga, liberalii de centru-dreapta și partidul minoritar maghiar UDMR.

„Oamenii vor fi foarte furioși și vom continua să vedem, la următoarele alegeri, că vor da frâu liber tuturor”, a spus ea, anticipând o potențială creștere suplimentară a populismului de extremă dreapta.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨