Campania anti-LGBTQ+ a Rusiei se intensifică în contextul conflictului din Ucraina

Data actualizării: 4 iulie 2025

În luna februarie a anului 2022, odată cu declanșarea conflictului din Ucraina, Rusia a intensificat atacurile conduse de stat asupra comunității LGBTQ+. Adoptarea de legislație anti-LGBTQ+ și intensificarea cenzurii au avut consecințe dramatice pentru comunitatea LGBTQ+ din Rusia. În ciuda faptului că termenul „Sharia ortodoxă” este adesea utilizat pentru a descrie această situație, este important de înțeles că motivațiile Kremlinului nu sunt atât de mult să elimine un grup de persoane din cauza orientării lor sexuale, ci mai degrabă să distrugă un anumit fenomen civil și cultural.

Legislația anti-LGBTQ+ a Rusiei

În martie 2022, Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei, un semn simbolic al poziției sale față de comunitatea LGBTQ+. Înainte de invazia din Ucraina, singura măsură discriminatorie formală în vigoare în Rusia era o lege din 2013 care interzicea „propaganda gay” către minori. În toamna anului 2022, Duma de Stat se pregătea să adopte amendamente care să extindă această lege la toate vârstele.


Interzicerea tranziției de gen

În iulie 2023, Rusia a interzis tranziția de gen, bazându-se pe o declarație absurdă a lui Alexander Bastrykin, șeful Comitetului de Investigații al Rusiei, care susținea că bărbații ruși își schimbă genul în masă pentru a evita recrutarea obligatorie. Acest lucru a fost justificat de o afirmație – deși absurdă – a lui Alexander Bastrykin, șeful Comitetului de Investigații al Rusiei, conform căreia bărbații ruși își schimbau genul în masă, pentru a evita recrutarea obligatorie. În urma acestei interdicții, Rusia a mers mai departe decât Iranul (unde tranziția de gen este permisă), abandonând respectarea standardelor internaționale de asistență medicală.

Designarea Mișcării Internaționale LGBT drept organizație extremistă

Pe 30 noiembrie 2023, judecătorul Curții Supreme, Oleg Nefedov, a aprobat o cerere legală depusă cu doar două săptămâni mai devreme de Ministerul Justiției pentru a desemna Mișcarea Internațională LGBT drept organizație extremistă. În urma acestei decizii, s-au intensificat raidurile poliției în cluburile gay, iar autoritățile au încercat să blocheze orice discuție publică despre problemele LGBTQ+. În acest sens, este logic ca mișcarea anti-LGBTQ+ a Rusiei să se fi intensificat după începerea invaziei la scară largă. Regimul nu avea nevoie doar de un țap ispășitor și de o distragere a atenției, ci avea nevoie și de un val de represiune care să poată genera frică în rândul unui grup mare de ruși. Pe viitor, campania anti-gay a Rusiei este sortită să evolueze – cel puțin din inerție. Regimul va continua să încerce să demonteze informațiile publice prietenoase cu persoanele gay și să cenzureze conținutul LGBTQ+, dar este puțin probabil să trimită mii de oameni la închisoare pentru relații homosexuale. De asemenea, nu vor exista mai mult de câteva cazuri penale de mare amploare în fiecare an – suficient cât să mențină un anumit nivel de frică.

🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨