Donald Trump, mesaj alarmant pentru România. ”Este posibil” ca Vladimir Putin să aibă ambiții teritoriale dincolo de Ucraina

Donald Trump a atras atenția asupra unei posibile extinderi a conflictului din Ucraina către alte țări, inclusiv România, în cadrul declarațiilor făcute la finalul summitului NATO de la Haga. Președintele american a vorbit despre complexitatea situației din Ucraina și a recunoscut că negocierile pentru pace nu sunt deloc ușoare.
În ceea ce privește afirmația anterioară că ar putea opri războiul în 24 de ore, Trump a spus că era o exagerare: „a fost doar o glumă”.
Putin ar putea viza și alte țări, avertizează Trump
Întrebat dacă există riscul ca Vladimir Putin să treacă dincolo de granițele Ucrainei, liderul SUA a răspuns:
„Este posibil. Îl consider o persoană îndrumată greșit. Este un om mai complicat decât am anticipat. Ar trebui să iasă din acest război, care s-a dovedit un dezastru pentru el.”
Trump a insistat că războiul e departe de a fi rezolvat și că planurile inițiale privind o pace rapidă s-au dovedit nerealiste. Totodată, el a oferit detalii despre întâlnirea cu Volodimir Zelenski, întâlnire care a avut loc în marja summitului NATO și pe care a descris-o într-o notă pozitivă.
„A fost o discuție plăcută”
, a spus Trump referindu-se la dialogul avut cu liderul de la Kiev.
„Cred că i-ar plăcea să vadă sfârșitul războiului. Și eu, da. Cred că ce am înțeles de la întâlnire nu putea fi mai frumos, de fapt, dar am înțeles că el ar vrea să îl vadă terminat. Cred că e un moment excelent să îl încheiem. O să vorbesc cu Vladimir Putin să văd dacă putem pune capăt acestei situații.”
În contextul discuțiilor despre ajutorul militar acordat Ucrainei, Donald Trump a fost rezervat în declarații cu privire la furnizarea de sisteme Patriot. Întrebat dacă Statele Unite vor trimite aceste echipamente, liderul de la Casa Albă a răspuns scurt:
„vom vedea”.
Summitul NATO de la Haga s-a încheiat cu o decizie comună a statelor membre de a crește cheltuielile pentru apărare. Potrivit hotărârii adoptate, toate țările membre se angajează să aloce 5% din PIB pentru domeniul apărării în următorii 10 ani. Această măsură vine în contextul intensificării tensiunilor din estul Europei și a apelurilor repetate pentru consolidarea flancului estic al Alianței.
Mesajele transmise de Donald Trump în cadrul conferinței au stârnit atenție, mai ales prin faptul că a admis că Vladimir Putin ar putea avea ambiții teritoriale care depășesc Ucraina. Deși nu a nominalizat explicit vreo țară, referințele la regiune și tonul folosit au alimentat temerile legate de o eventuală extindere a conflictului, inclusiv către România sau alte state vecine.
Trump a reluat ideea că vrea să pună capăt războiului, dar nu a oferit un calendar concret sau o strategie clară pentru cum va face acest lucru. El a menționat că este dispus să poarte o discuție directă cu Vladimir Putin pentru a explora o soluție diplomatică. Declarațiile sale au fost făcute în prezența jurnaliștilor și a oficialilor NATO, fără a include însă un plan de acțiune asumat oficial.
Reacțiile internaționale la poziția exprimată de președintele american nu au întârziat, dar până acum nu a fost emisă nicio replică oficială din partea Kremlinului. De asemenea, biroul lui Volodimir Zelenski nu a comentat detaliat conținutul întâlnirii cu Trump, ci doar a confirmat caracterul cordial al discuțiilor purtate.
Conținutul publicat pe externe.dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨